Brå:s årliga undersökning visar att en ytterst liten del av den svenska befolkningen utsätts för hälften av alla brott mot enskild.
1 av 2
Brå:s årliga undersökning visar att en ytterst liten del av den svenska befolkningen utsätts för hälften av alla brott mot enskild. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det främst handlar om unga män och som är mycket i krog- och nöjessvängen.
2 av 2
Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det främst handlar om unga män och som är mycket i krog- och nöjessvängen. - Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

"Unga män i krogsvängen" utsätts för hälften av alla brott

Enligt Brås undersökning får en ytterst liten del av befolkningen utstå hälften av alla brott mot enskilda. Men vilka är de utsatta egentligen?


SVERIGE. En procent av befolkningen utsätts för hela 50 procent av alla brott som begås mot en enskild person.

Varje år sedan 2006 ger Brottsförebyggande rådet, Brå, ut Nationella trygghetsundersökningen som återigen visar att det är en ytterst liten grupp människor som utsätts för hälften av alla brott mot enskild.

Men vilka är denna grupp människor?

– Det handlar framför allt om unga personer, mer kan vi inte utläsa, säger Åsa Irlander, utredare på Brå, till Nyheter24.

Kriminologen Jerzy Sarnecki är medveten om Brås uppgifter och menar att det är välkänt att en liten grupp människor både är delaktiga i och utsätts för en stor del av brotten. Han hävdar också att det främst handlar om unga män.

– Vi vet att det är livsstilsrelaterat. Ska man tala klarspråk är det helt enkelt frågan om personer som är mycket i krogsvängen, nöjessvängen och med hög alkoholkonsumtion, säger han till Nyheter24.

Färre som utsätts för brott totalt

I övrigt visar Nationella trygghetsundersökningen för 2010 upp en svagt positiv trend vad gäller brott

– Det man kan se är en viss minskning av antalet personer som säger att de utsatts för brott, säger utredaren Åsa Irlander.

Den positiva utvecklingen handlar dock främst om trakasserier och stöld ur fordon. När det gäller våldsbrott är läget oförändrat.

/
/
/
Man
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!