1 av 3
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
– Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja, säger en upprörd anställd till DN. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
– Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja, säger en upprörd anställd till DN. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Carema har under en längre tid ifrågasatts efter hård granskning i medierna.
3 av 3
Carema har under en längre tid ifrågasatts efter hård granskning i medierna. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Hur stoppar vi framtidens vårdskandaler?

Efter avslöjandena om Carema - ska vinsterna förbjudas? – Det är bättre att ställa stränga krav på kvalitet och vad som händer om kraven inte uppfylls, säger SKL:s förbundsjurist.


Ett axplock av skandalerna som avslöjats

– Hälften av de boende på Koppargården i Stockholm löper risk för att bli skadade.

– Hemliga bonusprogram för Caremas chefer (som plockats bort efter avslöjandena).

– Sexuella övergrepp på boende anmäldes ej.

STOCKHOLM. Under veckan har det avslöjats en rad missförhållanden inom äldreomsorgen av det privata vårdföretaget Carema Care i Stockholm.

På fredagen rapporterar Dagens Nyheter att de gamlas blöjor vägs i syfte att utnyttja deras "fulla kapacitet".

– Om tant Greta inte har kissat tillräckligt mycket får vi inte byta blöja, säger en upprörd anställd till tidningen.

Röster höjs nu mot att privata vårdföretag tillåts ta ut vinst för sin verksamhet. Martin Sylwan, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, tror att tydligheten kommer att öka nu.

– Att det nu är mycket skriverier om privata företag som inte uppfyller kraven leder till att kommunerna kommer att ställa hårdare krav i kommande upphandlingar, säger han till Nyheter24.

Det finns dock redan vissa kvalitetskrav som tas med i beräkningen vid upphandlingar där den med bäst kvalitet och pris normalt sett får uppdraget.

Återinvesteringskrav kan ge snedvriden konkurrens

Att införa någon typ av återinvesteringskrav som skulle begränsa företagens möjligheter till vinstutdelning (eller till och med förbjuda vinst inom vården) tror han dock inte är lösningen på problemet.

– Det är bättre att ställa stränga krav på kvalitet och vad som händer om kraven inte uppfylls, säger Sylwan.

En begränsning i företagens rätt att ta ut vinst ur sin verksamhet skulle nämligen kunna ge kommunerna problem med Konkurrensverket.

– Ett sådant krav skulle kunna göra så att kommun anklagas för att snedvrida konkurrensen, säger Martin Sylwan på SKL.

/
/
/
SKL
/
/
Senaste nytt

Misstänkt mordförsök på frisörsalong

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

1 timme sedan
"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.