Carema har under en längre tid ifrågasatts efter hård granskning i medierna.
Carema har under en längre tid ifrågasatts efter hård granskning i medierna. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Döende man lämnades ensam – framför tv:n

Personalen på äldreboendet Korsnäsgården i Falun visste om att mannen var döende och hade svår dödsångest. Ändå vägrade äldreboendet, av besparingsskäl, att ta in extrapersonal för att vaka. Istället sattes mannen framför tv:n där han dog ensam, skriver Dagens Nyheter.


I april i år slog en elev vid kommunens undersköterskeutbildning som praktiserade på Korsnäsgården, larm om att en äldre man med svåra smärtor och dödsångest lämnats att dö ensam framför tv:n, skriver Dagens Nyheter.

Eleven menar att personalen på Korsnäsgården var medveten om att mannen var döende. Trots det vägrade ledningen för äldreboendet av besparingsskäl att ta in extrapersonal för att vaka över mannen. Istället placerade personalen mannen i dagrummet där han sattes framför tv:n. Senare på natten dog mannen.

– Så får det inte gå till. En människa ska inte behöva dö ensam och ha tv:n som sista sällskap. Det måste sättas in extrapersonal, säger eleven till DN.

Ledningen på Korsnäsgården vill inte kommentera händelsen. De har dock anklagat praktikanten för att ha brutit mot tystnadsplikten.
Ärendet granskas just nu av kommunpolitiker i Falun

Fallet med den döende mannen är bara en av flera anmärkningar mot Norshöjdens och Korsnärsgårdens äldreboenden i Falun. Under kommunens årliga inspektion av Carema Cares två äldreboenden påvisades flera brister.

Äldreboendena saknade både sjukgymnast och dietist. Trots att man uppgav det för kommunen. När kommunen senare kontrollerade om Carema Care åtgärdat bristerna fick kommuntjänstemännen veta att både dietist och sjukgymnast anställts. Men när kommunen dubbelkollade uppgifterna uppgav både dietisten och sjukgymnasten att de inte hade uppdrag för Carema Care i Falun.

Anna Wikberg, verksamhetschef vid Norshöjdens äldreboende, förklarar att det beror på att den sjukgymnast som skulle ha börjat vid årsskiftet hoppade av.

– Nu har vi hittat en lösning men det kan bli så när någon hoppar av, säger hon till DN.

Wikberg förklarar vidare att en dietist hela tiden har funnits att tillgå.

– Carema Care centralt hade en dietist i Stockholm som vi anlitade. Senare kom vi fram till att det inte fungerade bra och har nu kontrakt med en dietist i Falun.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!