- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Carema kan tvingas bort från Falun efter skandalen

Carema Care kommer troligtvis inte att få förlängt kontrakt med kommunen i Falun efter vanvårdsskandalerna på bolagets äldreboenden.


Kommunens inspektioner av Carema Cares två äldreboenden i Falun, Korsnäsgården och Norshöjden, har visat på flera brister. DN har även avslöjat att en döende man med dödsångest ska ha fått dö ensam framför tv:n för att äldreboendet vägrade att kalla in extrapersonal på grund av besparingsskäl.

Nu får Carema Care troligtvis inte förlängt kontrakt med kommunen. S-ledamoten Lars Lagerkvist säger till Dagens Nyheter att han inte tror att kommunen vill ha kvar Carema.

– En av orsakerna är det som har hänt och en annan är detta att det är riskkapitalbolag bakom, säger Lagerkvist till DN.se.

Det är även möjligt att kontraktet sägs upp i förtid, enligt omvårdsnämndens ordförande Christer Falk (S).

– Om ett uppenbart avtalsbrott begåtts kan man till och med säga upp kontraktet i förtid, men det ska jag låta vara osagt nu, säger Falk till Aftonbladet.

/
/
/
Relaterat
Döende man lämnades ensam – framför tv:n
Personalen på äldreboendet Korsnäsgården i Falun visste om att mannen var döende och hade svår dödsångest. Ändå vägrade äldreboendet, av besparingsskäl, att ta in extrapersonal för att vaka. Istället sattes mannen framför tv:n där han dog ensam, skriver Dagens Nyheter.
92-åring låg fyra dagar utan tillsyn - avled
När dörren var låst vände personalen och gick därifrån. Kvinnan blev utan vård i fyra dagar. Hon hittades medvetslös och avled kort efter. Nu stängs två ur personalen av.– Min lilla krutgumma till mamma överlevde Auschwitz, men inte den svenska hemsjukvården, säger dottern.
Fick vänta åtta timmar på dödförklaring
Man fick ligga död i hallen i åtta timmar innan läkaren anlände.
Hur stoppar vi framtidens vårdskandaler?
Efter avslöjandena om Carema - ska vinsterna förbjudas? – Det är bättre att ställa stränga krav på kvalitet och vad som händer om kraven inte uppfylls, säger SKL:s förbundsjurist.
Senaste nytt

Kadetter får sänkt lön – öppet brev till ÖB

Polisen i Hörby rapporterar om brand

"Larm om brand, Killhult", skriver polisen på sin hemsida.

Man hittad svårt knivskuren söder om Stockholm – för med ambulans till sjukhus

En man i 30-årsåldern hittades tidigt på tisdagsmorgonen svårt knivskuren i Västerhaninge söder om Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Raset för nyföretagande bromsar in

1 timme sedan
Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men nu ser raset ut att ha bromsat in. Under tredje kvartalet landade antalet nystartade företag på 13 procent lägre jämfört med samma period 2023, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma Spcs sammanställt.

Polisen i Sandviken rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision mellan lastbil och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

Ansiktsigenkänning och drönare – så vill regeringen utöka kameraövervakningen

1 timme sedan
Regeringen och SD vill förbättra polisens möjligheter till kameraövervakning.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.