SJ
1 av 2
Den 35-årige mannen blev avkastade från det sista tåget på vägen hem mot Flen. - Foto: TT BILD
Presschef
2 av 2
SJ:s presschef Dag Rosander meddelar att man överväger att porta den 35-årige muslimske mannen från alla tåg. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nu vill SJ porta mannen som bad ombord från alla tåg

Konduktören anser att den muslimske mannen ljuger och hävdar att de kastade av honom för att han uppträdde aggresivt.


Detta har hänt

Den 27 maj, på sista tåget till Flen, kastades en 35-årig muslimsk man av tåget då han inte kunde visa upp sin biljett under en bön.

När mannen var klar med bönen sökte han upp konduktören och visade sitt månadskort men trots det tvingades han ändå av tåget.

Därefter kontaktade SJ:s personal polisen som mötte upp vid Flemingsbergs tågstation. Efter ett kort förhör frågade 35-åringen polisen om han fick kliva på tåget igen.

Polisen säger då att det är SJ som bestämmer vilka som får åka med tåget. Konduktören valde då i sin tur att lämna kvar den muslimska mannen trots att han hade månadskort och rest till och från jobbet under flera månaders tid - utan problem.

35-åringen anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu utreder fallet. SJ har vägrat att kommentera händelsen men lämnat ett svar till DO.

Utredningen har sedan lagts ner då de inte går att bevisa att mannen diskriminerats.

SJ har tidigare fått kritik när deras personal tvingat av resenärer från tågen.

Läs artiklarna om den 11-åriga flickan som lämnades ensam i Kumla:

SJ: "Vi trodde hon var 17-18 år"

11-åriga flickan återfunnen av polis

SJ-konduktör begick inte tjänstefel när hon tvingade av elvaåriga flickan

STOCKHOLM. SJ anser att konduktören inte gjorde fel när man kastade av en 35-årig muslimsk man som bad ombord från tåget i Flemingsberg. I sitt svar till Diskriminieringsombudsmannen (DO) hävdar de att mannen ljuger och var aggressiv mot personalen. Efter incidenten ska 35-åringen även ha uppträtt oacceptabelt vid ett flertal tillfällen och SJ överväger nu därför att porta mannen från alla SJ-tåg i hela landet.

– Det stämmer, men inget beslut är taget ännu, säger Dag Rosander, presschef på SJ, till Nyheter24.

"Beteendet innefattar ordningsstörningar av allvarligt slag och äventyrar också säkerheten" - skriver SJ i sitt svar till DO. Enligt Dag Roasander har SJ aldrig tidigare portat någon person från sina tåg. Den muslimske mannen kan därmed bli den första någonsin.

Varför polisanmälde ni inte dessa händelser om de anses vara så farliga i stället för att porta honom?

– Ja. Det vet jag inte riktigt. Det får jag kolla upp. Men då måste ju polisen vara där och se det på bar gärning.

Fast ni kan ju alltid polisanmäla händelsen och se vad en vad en polisutredning visar. Borde man inte gjort det?

– Ja. Jag får kolla upp det här och ringa tillbaka till dig.

När Dag Rosander sedan ringer tillbaka förklarar han att SJ inte har polisanmält den 35-årige mannen då "hoten inte nådde en ytterligare nivå där du är i direkt fara".

– Men han var ändå klart aggressiv, konstaterar Rosander.

Händelsen, som DO-anmälts, inträffade den 27 maj i år när den 35-årige mannen var på väg hem till Flen från jobbet i Stockholm. På tåget blev han tvungen att be en av dagens böner och för att inte störa någon begav han sig till en lugn och avskärmad kupé - precis som han har gjort flera gånger tidigare.

Men mitt i bönen kom konduktören och bad om att få se biljetten. När mannen inte reagerade fick han, enligt sin anmälan till DO, ta emot tre knuffar i ryggen så att han nästan ramlade framåt. Sedan ska konduktören ha sagt: "Visa mig biljetten! Hörru!" - enligt 35-åringen.

När den muslimske mannen inte kan visa upp sitt månadskort, då han menar att han inte kan avbryta bönen, bestämmer han sig för att söka upp konduktören efter han avslutat bönen. Men då var de inte intresserade av att titta på månadskortet, menar 35-åringen. I stället fick han veta att han skulle kastas av tåget vid nästa station.

– Hon betedde sig iskallt. Jag känner mig kränkt och diskriminerad, sa 35-åringen till Nyheter24.

SJ håller däremot inte med och anser att den muslimske mannen uppträdde aggressivt. Enligt biljettkontrollanten mötte hon 35-åringen i en nedsläckt kupé med en huva dragen över huvudet. När han inte svarade på om han hade biljett eller inte och sedan plötsligt faller ihop på golvet med armarna under sig, tror konduktören att han är sjuk.

– Jag hade ingen aning om att han befann sig i bön. Tanken föll mig inte ens in, säger konduktören enligt SJ:s svar till DO.

Därefter tillkallas ombordansvarig till kupén. När dörrarna öppnas flyger 35-åringen upp och börjar skrika då han anser sig ha kränkts mitt i bönen.

– Jag håller mig lugn och förklarar att det inte handlar om hans religionsutövning. Jag ber honom lugna ner sig, men han fortsätter att bete sig hotfullt och skrika och tar inte rättelse, säger ombordsansvarige enligt SJ:s svar till DO.

Det är än så länge oklart om SJ kommer att porta 35-åringen. Beslut kommer enligt Dag Rosander inom en vecka. Om SJ portar honom från tågen gör man detta med stöd av lagen om förordningen mot järnvägs befordringsskyldighet.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!