Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4065
reaktioner idag

Efter Caremaskandalerna - regeringen föreslår ändringar

Avslöjandena om missförhållanden i den privata äldreomsorgen har fått politikerna att reagera. Nu kommer flera nya regeringsförslag om äldrevården.

Finansborgarrådet Sten Nordin.

Caremaskandalerna har fått Stockholms politiker att reagera.

Äldreminister Maria Larsson (KD), justitieminister Beatrice Ask (M) och finansminister Anders Borg (M) på dagens presskonferens.

STOCKHOLM. Alla skandaler som avslöjats inom den äldreomsorg som drivs i Carema Cares regi har fått hela Sverige att reagera.

Vid lunchtid på måndagen presenterade regeringen, efter ett extrainsatt sammanträde, en rad åtgärder.

Dels ska Socialstyrelsen utreda om och i så fall vilka skillnader som finns mellan privat och offentlig omsorg.

– Vi vill gå till botten med det här, sa Maria Larsson (KD), äldreminister, på en presskonferens.

Dessutom meddelade finansminister Anders Borg (M) att Skatteverket ska undersöka hur företag inom vård och omsorg gör ränteavdrag. Under våren ska en "stopplag" träda i kraft som förhindrar "aggressiva" ränteavdrag.

Stopp för upphandlingar i Stockholm

Samtidigt stoppar Stockholms stad samtliga centrala upphandlingar inom äldreomsorgen tills vidare. Man gör det i väntan på att lagstiftningen ändras och i väntan på den utredning som nu ska göras om hur upphandlingarna går till inom äldrevården.

Beskedet meddelades på en hastigt påkallad pressträff på måndagen av finansborgarrådet Sten Nordin (M) och äldre- och ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Caremas Koppargården i Vällingby, som varit omskrivet den senaste tiden, ska omedelbart omvandlas till ett kommunalt boende då staden sagt upp avtalet med Carema Care.

Mer:

Carema kan tvingas bort från Falun efter skandalen