På en lapp utanför danska Legelandet stod det; "Till alla somaliska familjer, barn och vuxna. Det är beklagligt att behöva avvisa er från Legelandet."
1 av 2
På en lapp utanför danska Legelandet stod det; "Till alla somaliska familjer, barn och vuxna. Det är beklagligt att behöva avvisa er från Legelandet." - Foto: FAKSIMIL FRÅN NORSKA TV2
Legelandet valde senare att häva portningen efter massiv kritik från flera olika håll.
2 av 2
Legelandet valde senare att häva portningen efter massiv kritik från flera olika håll. - Foto: FAKSIMIL FRÅN LEGELANDET.DK

Somaliska riksförbundet: "Oacceptabelt att förbjuda en hel folkgrupp"

Danska nöjesparken Legelandet valde efter ett storbråk att porta alla med somaliskt ursprung. Nu reagerar Somaliska riksförbundet i Sverige.


Portade från Legelandet

Danska nöjesparken Legelandet portade alla med somaliskt ursprung. En lapp utanför entrén deklarerade: "Till alla somaliska familjer, barn och vuxna. Det är beklagligt att behöva avvisa er från Legelandet."

Legelandets delägare Thomas Vestergaard är mannen bakom lappen. Tillsammans med ledningen beslutade han att exkludera alla med somaliskt ursprung på grund av ett storbråk i parken den 6 november. 900 gäster, varav många var somalier, hade då kommit till parken för att fira en helgdag när ett massbråk utbröt som slutade med att flera poliser och ambulanser larmades till platsen. Enligt Vestergaard var många av bråkstakarna av somaliskt ursprung och han valde därför att porta alla somalier tills gärningsmännen gör sig till känna.

Senare hävde Legelandet portningen efter att ha fått massiv kritik från flera håll.

Ett bråk som urartade ledde till att nöjesparken Legelandet i Danmark valde att porta alla gäster med somaliskt ursprung. Nyheter24 rapporterade på söndagen om att en av delägarna menade att "de måste lära sig att uppföra sig ordentligt innan jag vill ha dem tillbaka."

"Oacceptabelt"

Somaliska Riksförbundet i Sverige reagerar man nu starkt på det danska förbudet.

– Vi ser det här som oacceptabelt, att man i modern tid inte väljer att förbjuda ett beteende, utan en hel folkgrupp, det är helt oacceptabelt, säger Ibrahim Nur, pressekreterare för Somaliska riksförbundet, till Nyheter24.

Förbundet kommer att gå vidare och diskutera det som hänt, men menar att man aldrig hört talas om att någon liknande diskriminering mot somalier inträffat i Sverige.

– Vissa enskilda ärenden har inträffat ibland, men aldrig mot en hel folkgrupp, säger Nur och fortsätter:

– I Danmark har det hänt liknande saker tidigare, där är det vanligt, men inte i Sverige.

Han får medhåll från Somalilands Förening i Malmö.

– Jag har aldrig hört talas om att det hänt något likande i Sverige, inte under de 20 år som jag har bott här, säger ordföranden Jama Osman Ismail, till Nyheter24.

Han har inte hunnit sätta sig in i vad som skett, men tycker att det låter hemskt.

– Det är helt fel, man kan inte göra så mot en hel nation, säger han.

Efter massiv kritik från flera håll beslutade senare Legelandet att häva förbudet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!