Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mäklare uppmanar besiktningsmän att utelämna fel

- 16/11/2011, 07:16 -
Något som lett till att flera hus- och lägenhetsköpare blivit blåsta på stora summor pengar.
1 av 3

Något som lett till att flera hus- och lägenhetsköpare blivit blåsta på stora summor pengar.

Jonas Ekströmer / SCANPIX

Uppdrag Granskning avslöjar hur det fula samarbetet leder till att människor tvingas flytta ifrån sina nyinköpta hem.
2 av 3

Uppdrag Granskning avslöjar hur det fula samarbetet leder till att människor tvingas flytta ifrån sina nyinköpta hem.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Besiktningsmännen blir påtryckta av mäklarna att förminska upptäckta fel.
3 av 3

Besiktningsmännen blir påtryckta av mäklarna att förminska upptäckta fel.

Lars Pehrson / SCANPIX

Uppdrag Granskning avslöjar hur mäklare samarbetar med besiktningsmän för att få ner antalet skaderapporteringar vid hus- och lägenhetsförsäljningar.   

Vid hus- och lägenhetsköp är det köparen som har det yttersta ansvaret för att en ordentlig besiktning gjorts, en tjänst som mäklare är villiga att hjälpa till med. Genom att samarbeta med besiktningsmän kan mäklarna vara med och påverka hur många, eller snarare hur få, skador och fel som skrivs in i protokollen. Något som gör det lättare för mäklarna att sälja bostäder.

Uppdrag Granskning kan nu avslöja hur samarbetet leder till att flera bostadköpare luras in i dyra och extremt kostsamma affärer.

Köpte mögligt hus

Malin och Krister flyttade från ett stressigt liv i Stockholm till en lugnare tillvaro i Sälen, trodde de. Drömhuset de köpt visade sig vara fullt av mögel. Paret märkte hur deras döttrar blev sjuka och insåg till sist att det var huset det berodde på.

Trots att de anlitat en besiktningsman från företaget Ocab som mäklaren rekommenderat så rapporterades näst intill inga skador. Obefintliga skador som senare visade sig vara massiva, så pass att byggfirmor gett dem rådet att riva ner hela kåken.

Samma sak hände med Patrik och Anna som köpt hus utanför Uppsala. Besiktningsmannen från företaget Anticimex hävdade att det inte gick att kontrollera taket eftersom att det var täckt av snö. Vad mäklaren inte nämnde var att en annan besiktningsman tidigare kommit fram till att hela taket behövdes läggas om, eftersom det bland annat regnade in. En utebliven information som nu kommer att kosta paret omkring 300 000 kronor.

Blir arbetslösa om de inte gör som mäklaren säger

Uppdrag Granskning har varit i kontakt med flera besiktningsmän som alla vittnar om samma sak - mäklarnas påtryckningar gör det omöjligt för dem att göra ett ordentligt jobb. "Rapporterar jag för många fel blir jag arbetslös" säger en av dem.

På mäklarfirmorna vill man inte prata om saken. Men när Uppdrag Granskning låter en besiktningsman ringa upp och spela in samtalet så visar det sig stämma. Mäklaren råder honom att förminska problemen.

Ett sätt för mäklaren att göra snabba pengar och komma undan - eftersom lagen säger att det i slutändan är köparen som är ansvarig för att säkra att en ordentlig besiktning genomförts.

En ny lag som träder i kraft den 1 juli tillåter besiktningsmännen att ge ersättning till mäklaren för att använda deras tjänster. En lag som öppnar upp för fler samarbeten och som i slutändan kan leda till att ännu fler husköpare blir blåsta på stora summor pengar på grund av oupptäckta fel.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på onsdagen i SVT 1.