Något som lett till att flera hus- och lägenhetsköpare blivit blåsta på stora summor pengar.
1 av 3
Något som lett till att flera hus- och lägenhetsköpare blivit blåsta på stora summor pengar. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Uppdrag Granskning avslöjar hur det fula samarbetet leder till att människor tvingas flytta ifrån sina nyinköpta hem.
2 av 3
Uppdrag Granskning avslöjar hur det fula samarbetet leder till att människor tvingas flytta ifrån sina nyinköpta hem. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Besiktningsmännen blir påtryckta av mäklarna att förminska upptäckta fel.
3 av 3
Besiktningsmännen blir påtryckta av mäklarna att förminska upptäckta fel. - Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Mäklare uppmanar besiktningsmän att utelämna fel

Uppdrag Granskning avslöjar hur mäklare samarbetar med besiktningsmän för att få ner antalet skaderapporteringar vid hus- och lägenhetsförsäljningar.   


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Mäklarnas påtryckningar

Flera besiktningsmän har hört av sig till Uppdrag Granskning och berättat om hur mäklarna trycker på för att ändra i protokollen. Det visar sig att 70% av alla besiktningmän som Uppdrag Granskning kontaktat känt sig påtryckta. För att vara besiktningsman krävs varken kontroller eller utbildning.

Besiktningsmännens egna ord om mäklarnas påtryckningar:

"De sa åt mig att istället för att skriva mögel, skriv mikrobiell påverkan"

"Ju bättre besiktningar jag gör desto färre uppdrag får jag"

"Jag får inga jobb om jag inte skriver protokollet så som mäklaren vill"

"Jag har ändrat protokoll eftersom att mäklaren tyckt att jag skrivit in för många fel"

"Jag blev utan jobb i flera månader efter att ha skrivit negativa protokoll"

Vid hus- och lägenhetsköp är det köparen som har det yttersta ansvaret för att en ordentlig besiktning gjorts, en tjänst som mäklare är villiga att hjälpa till med. Genom att samarbeta med besiktningsmän kan mäklarna vara med och påverka hur många, eller snarare hur få, skador och fel som skrivs in i protokollen. Något som gör det lättare för mäklarna att sälja bostäder.

Uppdrag Granskning kan nu avslöja hur samarbetet leder till att flera bostadköpare luras in i dyra och extremt kostsamma affärer.

Köpte mögligt hus

Malin och Krister flyttade från ett stressigt liv i Stockholm till en lugnare tillvaro i Sälen, trodde de. Drömhuset de köpt visade sig vara fullt av mögel. Paret märkte hur deras döttrar blev sjuka och insåg till sist att det var huset det berodde på.

Trots att de anlitat en besiktningsman från företaget Ocab som mäklaren rekommenderat så rapporterades näst intill inga skador. Obefintliga skador som senare visade sig vara massiva, så pass att byggfirmor gett dem rådet att riva ner hela kåken.

Samma sak hände med Patrik och Anna som köpt hus utanför Uppsala. Besiktningsmannen från företaget Anticimex hävdade att det inte gick att kontrollera taket eftersom att det var täckt av snö. Vad mäklaren inte nämnde var att en annan besiktningsman tidigare kommit fram till att hela taket behövdes läggas om, eftersom det bland annat regnade in. En utebliven information som nu kommer att kosta paret omkring 300 000 kronor.

Blir arbetslösa om de inte gör som mäklaren säger

Uppdrag Granskning har varit i kontakt med flera besiktningsmän som alla vittnar om samma sak - mäklarnas påtryckningar gör det omöjligt för dem att göra ett ordentligt jobb. "Rapporterar jag för många fel blir jag arbetslös" säger en av dem.

På mäklarfirmorna vill man inte prata om saken. Men när Uppdrag Granskning låter en besiktningsman ringa upp och spela in samtalet så visar det sig stämma. Mäklaren råder honom att förminska problemen.

Ett sätt för mäklaren att göra snabba pengar och komma undan - eftersom lagen säger att det i slutändan är köparen som är ansvarig för att säkra att en ordentlig besiktning genomförts.

En ny lag som träder i kraft den 1 juli tillåter besiktningsmännen att ge ersättning till mäklaren för att använda deras tjänster. En lag som öppnar upp för fler samarbeten och som i slutändan kan leda till att ännu fler husköpare blir blåsta på stora summor pengar på grund av oupptäckta fel.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på onsdagen i SVT 1.

/
stats