Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots häktesmordet - Ensamarbetet ska fortgå

- 17/11/2011, 07:29 -
Internutredningen efter mordet på 24-åriga Karen Gebread är nu klar.
1 av 3

Internutredningen efter mordet på 24-åriga Karen Gebread är nu klar.

Gunnar Lundmark / SCANPIX

24-årige Eric Ljungström fångad på övervakningsbild  strax innan dödsmisshandeln.
2 av 3

24-årige Eric Ljungström fångad på övervakningsbild strax innan dödsmisshandeln.

SCANPIX

På tisdagen meddelade häkteschefen Agneta Kempe att hon väljer att avgå.
3 av 3

På tisdagen meddelade häkteschefen Agneta Kempe att hon väljer att avgå.

Pontus Lundahl / SCANPIX

På onsdagen presenterade Kriminalvården sin utredning efter dödsmisshandeln på häktet i Flemingsberg. Trots flera förslag på åtgärder så föreslås inget förbud mot ensamarbete.

STOCKHOLM. På onsdagen presenterade Kriminalvården sin internutredning gällande dödsmisshandeln i Flemingsberg. Där står bland annat att rutinerna varit bristfälliga och inte tillräckligt säkrade; "Ouppdaterade instruktioner har lett till att enskilda incidenter fått ödesdigra konsekvenser."

Christer Henriksson som lett utredningen säger i ett pressmeddelande att det varit ett svårt arbete att genomföra utredningen eftersom att händelsen ännu inte hunnit bearbetats av de som varit inblandade.

Inget förbud mot ensamarbete

Nyheter24 har tagit del av den åtgärdslista som föreslås, men ingenstans står att finna något förslag på förbud mot ensamarbete. Efter dödsmisshandeln så beslutade Arbetsmiljöverket att förbjuda just ensamarbete - ett beslut som Kriminalvården senare överklagade i ett brev till Förvaltningsrätten.

Häkteschefen avgår

På tisdagen meddelade chefen på häktet i Femingsberg, där kriminalvårdaren Karen Gebreab tidigare i år blev misshandlad till döds, att hon avgår.

Häkteschefen Agneta Kempe sa till SvD att hon "ser det som mitt ansvar att för att vi inte i alla avseenden fungerat fullt ut."

I ett mail till de anställda förklarade hon att hon slutar känner att det behövs en nystart och att häktet bör ledas av någon annan.