Varken flickan eller skolan på bilden har någon koppling till fallet som beskrivs i texten.
Varken flickan eller skolan på bilden har någon koppling till fallet som beskrivs i texten. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Elev våldtogs av klasskamrat - Rektorn: "Man måste vänja sig"

När en elev på en gymnasieskola i Täby berättade för sin rektor om övergreppen hon blivit utsatt för fick hon ett förvånande svar.– Detta är inte ett prioriterat fall, för det är inte ett grovt brott som begåtts, svarade han.


TÄBY. Efter att länge ha dragit sig för att berätta om de två övergrepp hon utsattes för i mars 2011, varav en fullbordad våldtäkt och ett våldtäktsförsök, gjorde hon det till slut. En klasskompis uppmuntrade den våldtagna eleven som vände sig till sin mentor.

Mentorn ska, enligt en anmälan som kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO), efter att ha behövt övertyga eleven tagit in rektorn som fick historian berättad för sig, skriver The Local.

– Killar gör sådant, man måste vänja sig, svarade hon.

Eleven svarade då rektorn och ifrågsatte om det verkligen gjorde beteendet acceptabelt.

– Nej, det gör det inte, men sådant sker i samhället, ska rektorn ha svarat enligt anmälan.

Undvek lektioner

En dag efter mötet polisanmäler eleven klasskamraten som våldtog henne. Hon informerar rektorn och övrig personal på skolan om anmälan. I och med att de två eleverna ibland har idrott tillsammans beslutar man att kvinnan ska informeras när förövaren deltar på lektionen - ett löfte som sedan bryts.

Rektorn ska ha ringt upp den våldtagne elevens mamma och diskuterat anmälan.

"NN ska inte fokusera på sådant här trams, hon bör fokusera på sina studier", ska hon ha sagt till mamman.

Kan ta ett halvår

Anmälan kring rektorns agerande, som flickan bland annat gör för att skydda andra elever, skickades först till Skolinspektionen men vidarebefordrades till DO.

– En allmän uppskattningstid på ett ärende hos DO är cirka ett halvår. Först därefter tar man beslut om man ska vara delpart i målet och stämma, säger Eva Rosengren, tillförordnad pressansvarig på DO, till Ajour.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.