- Foto: Wikimedia

Flashback får journalistpris

Sveriges radios journalistpris Årets medieorm delas ut till diskussionforumet Flashback.


Flashback-tråden

Naturfotografen Terje Hellesø avslöjades - av Flashback. Nu belönas diskussionsforumet med ett journalistpris.

Är de värda det?

Läs hela diskussionstråden - från början till slut - genom att klicka här.

Anledningen till att Flashback förärats med priset är deras grävande journalistik kring naturfotografen Terje Hellesø. I augusti kunde de avslöja att hans uppmärksammade bilder på djur i naturen var manipulerade.

"Årets medieorm [..] är inte en person utan de omkring 800 personer som på ideell basis genom nätbaserad crowdsourcing hjälpts åt att avslöja hur Terje Hellesø – fram till avslöjandet titulerad Årets naturfotograf 2010 – fuskat sig fram till sina prisbelönta bilder", skriver juryn i sin motivering.

Räknar med kritik

Avslöjandet fick stort genomslag i riksmedia och skapade stor debatt kring bildjournalistiken i Sverige. Men trots det räkna Cecilia Djurberg, redaktör för priset, med kritik.

– De har gjort ett jobb som vi inom traditionella medier inte haft resurser att göra. Samtidigt hade genomslaget varit otänkbart utan de traditionella medierna, säger hon till Sveriges radio.

"Modernt"

Men på Flashback är man glada och nöjda.

 – Det är modigt och modernt av juryn att välja vårt arbete. Vi känner oss hedrade. Det detektivarbete vi gör skiljer sig en del åt från hur mer traditionella medieredaktioner arbetar. Vårt grävande arbete sker öppet, säger användaren "Lodjuren” på Flashback, enligt SR.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!