Måndag 10 Maj
Stockholm

Sossarna kräver stoppad skatteflykt

Efter att det uppdagats att flera riskkapitalister, bland annat vårdbolaget Carema, ägnat sig åt avancerad skatteplanering vill nu Socialdemokraterna använda sig av en stoppskrivelse.
1 av 2
Efter att det uppdagats att flera riskkapitalister, bland annat vårdbolaget Carema, ägnat sig åt avancerad skatteplanering vill nu Socialdemokraterna använda sig av en stoppskrivelse. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich menar att skatteplaneringen måste stoppas innan lagstiftningen träder i kraft.
2 av 2
Ekonomisk-politiske talespersonen Tommy Waidelich menar att skatteplaneringen måste stoppas innan lagstiftningen träder i kraft. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Genom att göra ränteavdrag hos riskkapitalägda vård- och apoteksföretag hoppas Socialdemokraterna på att kunna stoppa skatteflykten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att det i samband med vårdskandalen uppdagats att vårdbolaget Carema kommit undan med omkring en halv miljard kronor om året, så vill nu Socialdemokraterna skynda på att stoppa skatteplaneringen.

– Vi måste täppa till det hålet, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich, till Aftonbladet.

Sossarna föreslår att man ska använda sig av en stoppskrivelse fram tills att man lagstiftat om det. Man menar att risken annars är stor att man förlorar ännu ett år med förlorade skatteintäkter från riskkapitalbolag.

Lagen kommer att träda i kraft 2013

Regeringen vill lagstifta för att kunna stoppa skatteplaneringen, men lagen kommer inte att träda i kraft förrän om två år. Tommy Waidelich menar att det krävs snabbare tag för att hindra stora belopp från att komma ut ur landet. Han säger till Aftonbladet att Socialdemokraterna utgår ifrån att regeringen vill lösa problemet och hoppas på att de ska lyssna på förslaget om en stoppskrivelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela