Gärningsmännen som stormade in på Oasen den 1 juli var klädda i mörka kläder och bar skidglasögon.
1 av 5
Gärningsmännen som stormade in på Oasen den 1 juli var klädda i mörka kläder och bar skidglasögon. - Foto: Polisen
Mördarnas flydde från Oasen på mopeder som de sedan brännde upp.
2 av 5
Mördarnas flydde från Oasen på mopeder som de sedan brännde upp.
Inne på spelklubben satt Eddie vid bord nummer tre medan Yaacoub befann sig vid bord sju.
3 av 5
Inne på spelklubben satt Eddie vid bord nummer tre medan Yaacoub befann sig vid bord sju. - Foto: Polisen
Här är tröjan som "K-Sigge" bar när han sköts ihjäl på Oasen den 23 december 2009. Pilarna visar skotthålen.
4 av 5
Här är tröjan som "K-Sigge" bar när han sköts ihjäl på Oasen den 23 december 2009. Pilarna visar skotthålen. - Foto: Polisen
"K-Sigges" tröja framifrån.
5 av 5
"K-Sigges" tröja framifrån. - Foto: Polisen

Maffiamordet på "K-Sigge" - gangsterkrigets tändande gnista

"...sonen till vad han heter *****.... han provocerade oss…det verkar som om man dödar folk då köper folk bilar till en…", du vet, dom sitter å kör förbi å blänger! Du vet, hela tiden, den där kuken han som sköt Sigge…"


Fotbollsstjärnan om vännen Eddie Moussa

Vill du läsa mer om "fotbollsmorden" och Assyriskaspelaren Moussa.

Här berättar Eddies Moussas bästa kompis Andreas Haddad om saknaden och att han vill att "bovarna ska åka fast".

Efter mordet har Assyriskas sponsrer hotat med att bryta kontraktet. Läs mer om de här.

Den 22 nomvember inleds rättegången mot Södertäljemaffian. Läs här om hur de inte låter sig imponeras av Jens Lapidus: "Snabba cash är inget jämfört med oss"

SÖDERTÄLJE. Tre mord och ett mordförsök mellan december 2009 och juli 2010 ses som de avgörande våldshandlingarna som präglat Södertäljes gangsterkrig. På ena sidan står Södertäljenätverket - ett etniskt homogent maffianätverk bestående av 75-100 syrianer. På andra sidan bröderna Moussa; Eddie och Yaacoub, med kopplingar till det lokala fotbollslaget Assyriska FF, och Danny president för X-team - supportergrupp till det grovt kriminella MC-gänget Bandidos.

Mordet på "K-Sigge" - en avrättning på Oasen

Starten på det blodiga maffiakriget anses av både polis och allmänheten vara avrättningen av Danny Moussas högra hand i X-team - 25-årige Mohaned "K-Sigge" Ali. På den illegala spelklubben Oasen den 23 december 2009 skjuts "K-Sigge" ner kallblodigt av en då 18-årig man som i lokala medier kallats "Torpeden". Mannen bakom mordet är Södertäljemaffians ledare 31-årige - Bernard Khouri - som planerat avrättningen och gett uppdraget till "Torpeden".

Men motivet till mordet avslöjas i ett samtal avlyssnat av polisen först flera månader senare den 6 maj 2010. I ett samtal pratar Danny Moussa om att “K-Sigge” mördades för att han bar “färgerna” (X-teams) inne på Oasen. Uppgifterna bekräftas också av den tekniska undersökningen av brottsplatsen som visar att "K-Sigges" X-team-tröja hade tydliga skotthåll.

Men kort efter morden är Danny Moussa "Torpeden" på spåren. I polisförhör med "K-Sigges" pappa ska Danny Moussa berättat att när "K-Sigge" ligger skjuten inne på Oasens golv ska han ha viskat till Danny att det var "Torpeden" som höll i vapnet. När pappan sedan ska ha frågat Danny om han har berättat det för polisen, svarar han kallt att det kallas för att "gola".

Belönas med en Audi R6

Men det är inte bara Danny som är "Torpeden" på spåren då det visar sig att även polisen har fattat misstankar mot 18-åringen. Redan kvällen efter mordet grips han och sitter häktad för mordet fram till våren 2010 innan han släpps i brist på bevis. Efter frisläppnadet, i samband med att han tar körkort, belönas han av maffialedaren "Sabee" som köper en Audi Rs6 till honom.

I nya telefonavlyssningar pratar Danny Moussa om hur han provoceras av "Torpeden" när han flera gånger kör förbi i sin nya bil.

"...sonen till vad han heter *****.... han provocerade oss…det verkar som om man dödar folk då köper folk bilar till en…", du vet, dom sitter å kör förbi å blänger! Du vet, hela tiden, den där kuken han som sköt Sigge…"- säger Danny Moussa i ett samtal.

Förlamas i en "drive by shooting"

Trots provokationerna visar X-team-ledaren kyla och ligger lågt i flera månader innan han natten mot den 1 april får sin hämnd. I samband med att "Torpeden" släpps från häktet bestämmer Södertäljenätverket sig för att fira på nattklubben The Strip i Södertälje. Problemet är bara att i samma lokaler, på andra sidan, sitter även delar av X-team.

Utanför nattklubben sitter ytterligare två X-teammedlemmar i en bil och väntar på att den 31-årige maffialedaren ska komma ut. Men de är inte ensamma. I en vinröd Volvo väntar tre män på honom. Vid ratten sitter ledarens 28-årige kusin. På väg ut från krogen mot bilen ångrar sig Bernard Khouri i sista stund och går för att köpa en hamburgare. Den vinröda Volvon rullar vidare mot centrum men hinner inte komma långt innan den beskjuts i en “drive by-skjutning”. "Sabees" kusin träffas av åtta skott och förlamas, en 37-årig man som sitter i framsätet skadas i armarna medan en tredje man, som sitter i baksätet, klarar sig helt utan skador.

"Sabee" planerar sin hämnd

Mellan X-teams attack mot Södertäljenätverket den 1 april och dubbelmordet på bröderna Moussa den 1 juli börjar “Sabee” nu planera sin hämnd. I en avlyssnad konversation mellan "Sabee" och ytterligare en person ur nätverket sägs följande den 12 maj 2010:

“Vi måste fråga oss själva…vad vi ska göra men vänta bara tills jag är tillbaka så ska vi se vad vi ska göra...och att det svider att jag är här för **** skull (i Libanon) och du och ***** behöver mig där".

Enligt polisen är detta ett starkt bevis på att maffialedaren nu planerar dubbelmorden på bröderna Moussa från Libanon där han för tillfället befinner sig.

Planerar dubbelmordet

I planeringen av mordet införskaffar sig Södertäljenätverket två mopeder som senare kommer att användas som flyktfordon på mordnatten. Mopederna flyttas först till en källarlokal på Utmarksvägen i Södertälje. Kort därefter placeras de strategiskt nära Oasen och det är nu som "Torpeden" ansvarar för att lasta om skyddsvästar, vapen och ammunition. Man köper nya mobiler på COOP Forum i Södertälje och slangar bensin för att bränna upp vapen, mopeder och mobiler i syfte att undanröja bevis.

På mordnatten den 1 juli ger "Torpeden" ordern till två unga män, 16 och 17 år gamla, att gå in och "reka" inne på den illegala spelklubben Oasen där Eddie och Yaacoub spelar poker. Kort därefter går två okända gärningsmän in i lokalen.

Avlossar 40 skott mot bröderna Moussa

Med bestämda steg tar de sig fram till Yaacoub och skjuter honom med flera skott. Därefter vänder de sig mot Eddie Moussa som sitter vid ett annat bord. Eddie kastar sig åt sidan men det är redan försent. Mördaren ställer sig över Eddies rygg och avlossar ett stort antal skott som träffar honom i ryggen. Totalt skjuter gärningsmännen närmare 40 skott inne i lokalen. I polisrapporter från platsen beskriver vittnen det hela som ett blodbad.

Poliser, ambulanspersonal, och oroliga södertäljebor strömmar till Ronna centrum och samlas utanför avspärrningarna vid Oasen. Även Danny Moussa - som först befaras vara en av de avrättade - anländer till platsen i hög hastighet. Enligt avlyssningar ringer Danny Moussa två samtal där han anklagar Bernard Khouri och Södertäljenätverket för mordet.

Torpeden lovas en Porsche - får ny Audi

Men den 31-årige ledaren låter sig inte påverkas. Efter mordet ska han enligt polisens avlyssningar utlovat en Porsche till "Torpeden". Den 3 december 2010 belönas han dock med ytterligare en Audi R6 till ett värde av 680 000 kronor.

Ungefär ett och ett halvt år senare den 22 november står 17 personer ur nätverket åtalade för en rad brott. Åtta av dem, bland annat Bernard Khouri, åtalas för mordet på Eddie och Yaacoub. Men det är fortfarande många frågetecken att reda ut under rättegången. För polisen har bland annat ännu inte lyckats hitta de okända gärningsmännen som klev in på Oasen och avrättade bröderna Moussa.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!