Presschef för SJ
SJ:s presschef Dag Rosander säger att man håller koll på mannen som kastades av tåget när han bad. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

SJ väntar med portningsbeslut - "håller koll på honom"

SJ lovade att ge besked om portning inom en vecka. Men något beslut kommer inte.


Detta har hänt

Den 27 maj, på sista tåget till Flen, kastades en 35-årig muslimsk man av tåget då han inte kunde visa upp sin biljett under en bön.

När mannen var klar med bönen sökte han upp konduktören och visade sitt månadskort men trots det tvingades han ändå av tåget.

Därefter kontaktade SJ:s personal polisen som mötte upp vid Flemingsbergs tågstation. Efter ett kort förhör frågade 35-åringen polisen om han fick kliva på tåget igen.

Polisen säger då att det är SJ som bestämmer vilka som får åka med tåget. Konduktören valde då i sin tur att lämna kvar den muslimska mannen trots att han hade månadskort och rest till och från jobbet under flera månaders tid - utan problem.

35-åringen anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu utreder fallet. SJ har vägrat att kommentera händelsen men lämnat ett svar till DO.

Utredningen har sedan lagts ner då de inte går att bevisa att mannen diskriminerats.

SJ har tidigare fått kritik när deras personal tvingat av resenärer från tågen.

Läs artiklarna om den 11-åriga flickan som lämnades ensam i Kumla:

SJ: "Vi trodde hon var 17-18 år"

11-åriga flickan återfunnen av polis

SJ-konduktör begick inte tjänstefel när hon tvingade av elvaåriga flickan

STOCKHOLM. SJ:s presschef Dag Rosander vet fortfarande inte om SJ kommer att porta den muslimske mannen, som Nyheter24 skrivit om tidigare, som kastades av från tåget när han bad. Detta trots att han för en vecka sedan lovade att komma med besked. Och när Nyheter24 ringer upp presschefen visar de sig till och med att SJ nu velar i sitt beslut.

– Det beror ju på hur den här personen sköter sig. Han har varit hotfull ett par gånger efter den första incidenten, säger Dag Rosander till Nyheter24.

Trots att SJ hävdar att den muslimske mannen uppträtt hotfullt vid ett flertal tillfällen har de aldrig polisanmält honom för någon incident då han anser att det är skillnad på hot och hot. Presschefen kan inte heller svara på när dessa hot ska ha skett men menar att personalen nu "har koll på honom". Han är inte heller säker på vem det är som beslutar om en eventuell portning.

– Det blir någon på den juridiska avdelning.

Om han är så hotfull som ni uppgett - Är det inte bättre att polisanmäla honom direkt då?

– Vi hoppas han lugnar ner sig, hot vet jag inte om det är, han uppträder hotfullt, säger Dag Rosander och fortsätter:

– Vi får se hur det går.

SJ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!