Aftonbladets Vi gillar olika-kampanj blev en succé, men förändrade inte Aftonbladet själva.
1 av 3
Aftonbladets Vi gillar olika-kampanj blev en succé, men förändrade inte Aftonbladet själva.
Nyheter24:s Ehsan Fadakar frågar sig varför endast fyra av närmare 300 opinionsbildare på Sveriges största tidningar har någon typ av invandrarbakgrund.
2 av 3
Nyheter24:s Ehsan Fadakar frågar sig varför endast fyra av närmare 300 opinionsbildare på Sveriges största tidningar har någon typ av invandrarbakgrund.
Sveriges sex största tidningar svarar på kritiken om att de vägrar släppa in svenskar med invandrarbakgrund där de behövs som mest.
3 av 3
Sveriges sex största tidningar svarar på kritiken om att de vägrar släppa in svenskar med invandrarbakgrund där de behövs som mest. - Foto: Scanpix

"Ett problem som speglar samhället"

Mediecheferna bemöter Nyheter24:s texter om invandrarrepresentationen på ledarsidan.


Svenskarna, flyktingarna och utvisningarna

Sverigedemokraterna fick nyss över 8 procent i en opinionsmätning och regeringen säger samtidigt att det kostar för mycket att inte utvisa 91-åriga dementa kvinnor utan någonstans att ta vägen. Lagen kritiseras men en nästan enig riksdag har en gång ställt sig bakom detta.

I media uppmärksammas gång efter annan fall där fullständigt inhumana utvisningar verkställs - eller stoppas i sista sekunden.

Något har hänt i Sverige och något förändrats. Nyheter24 vill förtydliga och bredda bilden av vad. Och lyfta fram perspektivet som inte alltid hörs. De integrerade och etablerade flyktingarnas likheter och olikheter med de vi i dag kastar ut. De akuta fall där människor i dag sitter och väntar på att skickas tillbaka till död eller fängelse. De medier som säger sig släppa fram alla grupper men helst inte anställer eller anlitar någon som inte är vit infödd svensk.

SVERIGE. "Sveriges sex största tidningar vägrar släppa in svenskar med invandrarbakgrund där de behövs som mest." Så inledde Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar en längre krönika där han pekar på problemet med att det på Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Göteborgs-Posten och Sydsvenskans ledarredaktioner nästan uteslutande visas upp vita svenskars bild av Sverige i dag.

Knappt en enda man eller kvinna med flykting- eller invandrarbakgrund får ta plats i en framträdande roll där deras åsikter kan synas och höras. På Aftonbladets ledarsida vikarierar Katrine Kielos som chef. Och under hennes fyra månader kommer hon fundera mer kring hur de får in skribenter på sidan med utomeuropeiskt ursprung i olika textformat.

– Självklart tycker jag att det är viktigt, absolut, men nu är vi fem personer och det ser ut så här. Det är inte så att vi alltid har haft det så här, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är själv född i Sverige men bägge mina föräldrar är invandrare och Daniel (Swedin) har en förälder som är invandrare.

DN och Svenska Dagbladet vägrar kommentera

Men det är inte alla som tycker att frågan är lika angelägen. Varken DN eller SvD vill kommentera vilka perspektiv som finns representerade på ledarredaktionerna.

– Jag avstår från att replikera på hans krönika denna gång, säger Peter Wolodarski, politisk redaktör och chef för ledarredaktionen på Dagens Nyheter, till Nyheter24.

På Svenska Dagbladets ledarsida arbetar PJ Anders Linder som politisk chefredaktör.

– Jag kan svara beträffande ledarsidans medarbetare och ledarsidans kolumnister och såvitt jag kan se är ditt påstående härvidlag helt enkelt fel, skriver han i ett mail till Nyheter24.

På Göteborgs-Posten är ledarredaktionens enda reaktion på krönikan ett konstaterande att två av deras ledarkrönikörer faktiskt är invandrare - Gert Gelotte med danskt påbrå och Abraham Staifo som är född i Turkiet.

"Han har alldeles rätt"

Till skillnad från morgontidningarna är kvällstidningen Expressen betydligt mer självkritisk.

– Jag förstår att han tycker det är förskräckligt, det är det. Det speglar hur ungt Sverige är vad gäller mångkultur, säger Ann-Charlotte Marteus, tillförordnad politisk redaktör på Expressen, till Nyheter24.

Hur viktigt är det att ha anställda skribenter med invandrarbakgrund?

– All representativitet är viktig. Alla har sina unika historier, säger hon och fortsätter:

– Han har alldeles rätt.

Daniel Sandström är chefredaktör på Sydsvenskan. Han tycker att det viktigaste är att ha en kompetens när det gäller språk och kulturella erfarenheter. Och den kompetensen kan man få på flera sätt.

– Att mångafalldsfrågan är central 2011 råder de inga tvivel om, men jag tycker inte att de viktigaste är efternamnet. Det viktigaste är att vi har folk som kan arabiska och det kan man lära sig, säger han till Nyheter24.

Samtidigt vill Daniel Sandström lyfta fram att Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri har ett assyriskt ursprung men han håller också med om de är för få med invandrarbakgrund på tidningen.

– Vi har anställda från Libanon och Bosnien. Men det är inte tillräckligt många.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!