Rättegången mot tillfångatagna journalisten Martin Shibbye...
1 av 3
Rättegången mot tillfångatagna journalisten Martin Shibbye... - Foto: SCANPIX
Tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson kommer att tillsammans med bildbyrån Kontinets ägare Magnus Laupa åka ner och vittna i rättegången i Etiopien.
2 av 3
Tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson kommer att tillsammans med bildbyrån Kontinets ägare Magnus Laupa åka ner och vittna i rättegången i Etiopien. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
och fotografen Johan Persson fortsätter 6 december.
3 av 3
och fotografen Johan Persson fortsätter 6 december. - Foto: SCANPIX

Chefredaktören vittnar för etiopiensvenskarna

Tidningen Filters chefredaktör och bildbyrån Kontinets ägare har kallats som vittnen i rättegången mot Schibbye och Persson.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

Under onsdagens förhandlingar närvarade personal från Sveriges, Tysklands, EU:s och Kanadas ambassader. DN och SVT är på plats.

Fallet med Shibbye och Persson har fått stor uppmärksamhet i Etiopien, på grund av att det är första gången som utlänningar åtalas efter den nya terrorlagstiftningen.

Martin Schibbye och Johan Perssons försvarsadvokat, Thomas Ohlsson har nu samlat sina vittnen till rättegången i Etiopien.

Det blir tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson och bildbyrån Kontinets ägare Magnus Laupa som kommer att åka ner och vittna när den svenska sidan ska lägga fram sitt försvar, skriver tidningen Västfronten.

– Jag reser ner för att jag var med från början och vet om hur deras tankar gick inför resan och vilket deras mål var, säger Magnus Laupa, ägare av bildbyrån Kontinent som varit en av uppdragsgivarna för journalisterna.

Hoppas kunna skildra journalisternas uppdrag

I och med att kalla Mattias Göransson och Magnus Laupa så hoppas man på att kunna skildra att journalisternas intresse inte var gerillans konflikt med den etiopiska regeringen, utan att intresset låg i skildringen av civilbefolkningens omständigheter i Ogadenprovinsen.

– Min mejlkontakt med Johan och Martin pågick fram till någon gång den 23:e 24:e juni, jag minns inte exakt. Men vad jag förstår så är vår redaktion den som haft kontakt med dem längst in i deras arbete, dock inte efter det att de gått in i Ogaden, säger Mattias Göransson, chefredaktör på Filter och som beställt material av journalisterna, till Västfronten.

Fler vittnen tillfrågade

I dagsläget är det oklart om fler vittnen kommer att följa med till rättegången som återupptas igen 6 december, men flera har blivit tillfrågade. Göransson ska tidigare ha sagt till Västfronten att flera tidningar varit intresserade av svenskarnas material. Ingen har dock i velat bekräfta uppgifterna i efterhand.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!