Varken Henry Stenson, Sofia Arkelsten eller Filippa Reinfeldt har svarat på frågorna Nyheter24 har ställt.
Varken Henry Stenson, Sofia Arkelsten eller Filippa Reinfeldt har svarat på frågorna Nyheter24 har ställt. - Foto: Scanpix Montage

Toppmoderaterna vägrar svara på Caremakoppling

"Tack för dina frågor, vi väljer dock att väva ihop svaren i ett samlat uttalande från Filippa Reinfeldt."


Frågorna Filippa Reinfedlt duckar

Med tanke på att Carema care och Carema sjukvård har samma ägare gav Nyheter24 Filippa Reinfeldt chansen att svara på hur hon bland annat ser på att hon kallats för Caremas "affischnamn".

Här är frågorna som Filippa Reinfeldt inte ville svara på:

1. Filippa Reinfeldt har medverkat till att ge bra PR för Carema vid invigningar av vårdcentraler i maj 2009. Hur ser ni på hennes medverkan med tanke på avslöjanden om olika missförhållanden inom Carema Care?

2. Hur ser Filippa Reinfeldt på att hon räknas som ett "affischnamn" för Carema? med tanke på att Carema sjukvård och Carema care har samma ägare?

3. Tror Filippa Reinfeldt att det här kan skada hennes förtroende då hon anses som ett "affischnamn"?

4. Hur ser Filipa Reinfeldts på hennes medverkan vid invigningar i efterhand nu när skandalerna i Carema Care avslöjats?

5. Hur kommer Filippa Reinfeldt att förhålla sig till Carema i stort, framöver med tanke på att hon har blivit anklagad för att vara Carema Sjukvårds "affischnamn" då de två har samma ägare?

6. Kan väljarna lita på att det inte kommer fram några som helst otillbörliga kopplingar mellan Filippa Reinfeldt och Carema i framtiden?

STOCKHOLM. Filippa Reinfeldt kallades för Caremas "affischnamn" av fem läkare på DN debatt efter att hon invigde tre av företagets vårdcentraler i maj 2009. Och enligt tidningen Resumé har toppmoderaten Henry Stenson tagit över som Caremas krisgeneral efter den senaste tidens många avslöjanden om missförhållanden. Samtidigt har det tidigare bevisats att miljardären, tillika moderate partistyrelseledamoten, Gustaf Douglas tjänat storkovan på att sälja privat vård. Nyheter24 valde därför att ställa frågan om dessa kopplingar skadar trovärdigheten för Moderaterna när de nu ska leda regeringens arbete för en bättre äldreomsorg? Svaret blev dock antingen total tystnad eller svar på andra frågor, oavsett vem Nyheter24 kontaktade.

Vägrar svara på frågorna var för sig

Till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt ställdes sex frågor om hennes kopplingar till Carema. Efter en halv dags bollande fram och tillbaka med hennes pressekreterare Gustaf Stenlund valde Filippa Reinfeldt dock att inte svara på en enda av Nyheter24:s frågor var för sig.

I ett mejl till Nyheter24 skriver Gustaf Stenlund följande:

– Tack för dina frågor, vi väljer dock att väva ihop svaren i ett samlat uttalande från Filippa Reinfeldt:

"Som landstingsförtroendevald sedan många år tillbaka och nu som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting deltar jag i och inviger eller nyinviger många olika sjukvårdsverksamheter runt om i vårt län. En viktig del i mitt och mina kollegors arbete är att träffa, prata med och lyssna till såväl patienter som vårdens medarbetare. I Stockholm bedrivs nära 30 procent av sjukvården av entreprenörer och vad beträffande vårdcentralerna drevs ungefär hälften av dem av entreprenörer redan för ett par år sedan. Syftet med och Alliansens utgångspunkt för de framgångsrika vårdvalsreformer vi genomfört inom sjukvården har varit att öka tillgängligheten till den nära sjukvården, öka kvaliteten genom bla att öka patienternas valfrihet samtidigt som vi ökat och intensifierat arbetet med uppföljning och granskning av såväl alla de landstingsdrivna som entreprenörsdrivna vårdgivare som Stockholms läns landsting har avtal med."

Moderatledningen duckar för Caremakopplingen

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten har tidigare tillsammans med Mats Gerdau skrivit på DN Debatt att "trovärdigheten för hela vårdbranschen urholkas”. Men trots debattartikeln är intresset att svara på frågor obefintligt. Nyheter24 kontaktade både Sofia Arkelsten och gruppledaren Anna Kinberg Batra om Caremakopplingarna men att få några svar från politikerna är kring de här frågorna betydligt svårare än vanligt.

För att få svar på våra frågor kontaktades Moderaternas presschef Johan Elmberg och pressekreterare Petter Larsson. Ett samtal och två mejl, samt ytterligare påminnelser via mejl, senare har de fortfarande inte svarat på någon av frågorna om Carema.

I stället väljer presschefen att tacka för visat intresse:

"Tack för dina mejl med frågor.  Jag bifogar lite information om vad regeringen har gjort med anledning av den senaste tidens debatt om äldrevård." - skriver Johan Elmberg utan att ge svar på någon av Nyheter24:s frågor.

Caremas krisgeneral beklagar sig

Precis som Moderaternas presschef har Caremas krisgeneral Henry Stenson, som dessutom parallellt med detta är förbundsordförande för Moderaterna i Stockholm, fått två frågor om hans roll i ett mejl.

1. Du är nu högst delaktig i krishanteringen av Caremaskandalerna. Hur går det ihop med din roll som förbundsordförande för Moderaterna i Stockholm?

2. Hur ser du på din delaktighet kopplat till moderaternas trovärdighet?

Henry Stenson hävdar dock att han inte har möjligheten att svara på Nyheter24:s frågor. I ett mejl skriver han i stället:

"Jag är sedan i augusti verksam som rådgivare i kommunikationsfrågor. Jag hjälper ett antal olika företag inom detta område. Idag har jag 5-8 olika uppdragsgivare." - skriver han i ett mejl och fortsätter:
"Jag har dessvärre inte möjligheten att berätta vilka uppdragsgivarna är. Beklagar."

/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

1 timme sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

1 timme sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

1 timme sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

1 timme sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.