Torsdag 19 Maj
Stockholm

Passerade Arlandas säkerhetsskontroll med bombattrapp

Det var Securitas egna personal som påpekade problemet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Det var Securitas egna personal som påpekade problemet. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Inte ens flygplanskontrollanterna känner sig trygga när de flyger från Arlanda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ARLANDA. Säkerheten på Arlanda flygplats har stora och mycket allvarliga brister. Under hösten har säkerhetsföretaget Securitas genomfört så kallade IED-test (improvised explosive device) där man placerat ut bombattrapper på personer som sedan ska försöka ta sig igenom säkerhetskontrollen. Attrapperna som har lagts i handbagaget har vid ett tvåsiffrigt antal gånger passerat säkerhetskontrollerna.

– Jag känner mig inte ett dugg trygg när jag flyger från Arlanda, säger en flygplatskontrollant inom Securitas, till Dagens Nyheter.

Det är Securitas egna flygplanskontrollanter som har kontaktat DN och påtalat säkerhetsbristerna. Bombtesterna genomfördes på alla terminaler men det var bara i Terminal 4 som väskorna med attrappen upptäcktes. Som belöning för att ha genomfört testerna ska personerna fått biobiljetter.

– Det är i princip en kopia av en bomb, men vätskan som föreställer sprängmedlet är utbytt mot vatten. Den ska vara lätt att upptäcka, säger en mångårig medarbetare inom Securitas.

Enligt Securitas personal är det nya sparkrav som ligger bakom problemet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela