Massiv kritik när Röda Korset fråntas flyktingvård

- 30/11/2011, 14:49 -
Röda korsets hjälparbete finns runtom i hela världen. Nu får de dock inte ta hand om torterade flyktingar i Stockholm längre.
1 av 2

Röda korsets hjälparbete finns runtom i hela världen. Nu får de dock inte ta hand om torterade flyktingar i Stockholm längre.

Talia Frenkel/AP/Scanpix

Folkpartiets Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd, har valt att inte kommentera upphandlingen. Samtidigt kommer kritik från oppositionen om att allt inte gått rätt till.
2 av 2

Folkpartiets Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd, har valt att inte kommentera upphandlingen. Samtidigt kommer kritik från oppositionen om att allt inte gått rätt till.

I en upphandling tappade Röda korset sitt uppdrag att ge vård till torterade flyktingar i Stockholm till bolaget Wemind. Nu ska de överklaga och politiker vill se en granskning.

STOCKHOLM. Efter 25 års verksamhet kommer Röda Korsets Center för torterade flyktingar att ersättas av ett privat företag, Wemind AB, i Stockholms läns landsting. Nyheten fick många att reagera, inte minst affärens förlorare - Röda Korset.

De förlorade upphandlingen trots att de fick bättre poäng vad gäller kvaliteten, bland annat på grund av den långa erfarenheten av att ge psykiatrisk vård till människor som upplevt krig och tortyr. Wemind var dock ett billigare alternativ.

– Vi tycker att landstinget undervärderat vår kompetens. Vi tycker inte att de förstår hur viktigt det är för våra patienter att komma till Röda Korset, det är något de har förtroende för, säger Center för tortyrskadade flyktingars verksamhetschef Monica Brendler till Nyheter24.

Wemind AB:s vd Urban Pettersson menar att det var ett jämnt avgörande.

– Det är klart att de har massa erfarenhet efter 25 år. Men totalt sett hade vi i stort sett samma poäng som dem vad gäller kvalitet men sedan satte vi ett något lägre pris, säger han till Nyheter24.

Företaget har dock inte mycket kompetens eller erfarenhet inom organisationen just nu för att klara av det nya uppdraget. Därför söker man efter två specialiserade läkare. Vd:n menar att de måste ges möjlighet till en "liten startsträcka".

Kommer att överklagas

Röda Korset håller i nuläget på och jobbar med en överklagan. Det nuvarande avtalet går ut i sommar så verksamheten kommer att fortsätta till dess. Hittills har de framför allt reagerat på att landstinget försökt kommunicera ut att valfriheten nu ökar fastän det inte tillkommer fler aktörer.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) har valt att inte kommentera upphandlingen och hennes pressekreterare Rasmus Jonlund har inte heller mycket att säga om det.

– Lagen om offentlig upphandling ser ut som den gör, säger han till Nyheter24.

Oppositionen har kritiserat upphandlingen och menar att torterade flyktingar nu riskerar att få sämre vård. Socialdemokraterna hävdar i ett pressmeddelande att Wemind inte klarade kvalitetskraven och borde ha förkastats.

"Vi är inget riskkapitalbolag"

När en artikel i tidningen Sändaren började spridas på nätet drog många stora växlar vid att Wemind AB beskrevs som ett riskkapitalbolag. Detta tillbakavisas dock helt av Urban Pettersson.

– Vi är inget riskkapitalbolag. Vi ägs av styrelsen och de som jobbar här, vårt mål är inte att tjäna pengar, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det är lätt att man drar alla privata bolag över en kam efter alla vårdskandaler. Jag tycker också att det är förjävligt att det finns bolag inom vården som inte skattar i Sverige.