Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Handikappad lämnades bunden i sin rullstol

- 02/12/2011, 12:03 -

"I all välmening band hon fast henne med sjalar i väntan på att hemtjänsten skulle komma."

KARLSTAD. Den senaste tidens vårdskandaler inom det privata vårdföretaget Carema upprör många. Men nu visar det sig även att kommunalt anställda begått grova misstag. För lite drygt en och en halv vecka sedan, den 23 november, lämnades en handikappad kvinna bunden i sin rullstol. Assistenten som band fast kvinnan är nu avstängd i väntan på utredning.

– Det är absolut inte tillåtet under några som helst omständigheter. Hon har tänkt fel, säger Brith-Marie Johansson, verksamhetschef, till Nyheter24.

Assistenten hade arbetat med kunden i 11 år innan hon stängdes av. Några dagar innan incidenten hade den handikappade kvinnan genomgått en ögonoperation och läkarna hade beordrat att hon absolut inte fick peta sig själv i ögonen.

– Hon hade smörjt in henne med en kräm i hårbotten och den brukar klia sig och så. Assistenten blev rädd för att den här handikappade kvinnan skulle klia och sedan få in det i ögonen.

– I all välmening band hon fast henne med sjalar i väntan på att hemtjänsten skulle komma.

Enligt verksamhetschefen behöver den handikappade kvinnan hjälp dygnet runt från både assistenten och hemtjänsten. En normal dag brukar hemtjänsten komma vid 16.30-tiden - trots att de egentligen börjar vid 17.00. Men när de inte dök upp i vanlig tid blev assistenten orolig och beslutade sig för att binda fast henne i rullstolen och lämna henne ensam.

Men hemtjänsten kommer inte förrän klockan kvart över fem. När de hittar kvinnan i rullstolen har hon suttit där i nästan en timme. Enligt NWT.se ska Karlstads kommun nu göra en egen utredning av händelsen men har också bett Socialstyrelsen att göra en oberoende granskning.

– Jag vet inte varför hon gick och lämnade henne ensam. Den här assistenten har jobbat i elva år och anhöriga har stort förtroende för henne. Men hon gjorde fel och hon skulle kontaktat någon chef, säger Brith-Marie Johansson.