Handikappad lämnades bunden i sin rullstol

"I all välmening band hon fast henne med sjalar i väntan på att hemtjänsten skulle komma."


KARLSTAD. Den senaste tidens vårdskandaler inom det privata vårdföretaget Carema upprör många. Men nu visar det sig även att kommunalt anställda begått grova misstag. För lite drygt en och en halv vecka sedan, den 23 november, lämnades en handikappad kvinna bunden i sin rullstol. Assistenten som band fast kvinnan är nu avstängd i väntan på utredning.

– Det är absolut inte tillåtet under några som helst omständigheter. Hon har tänkt fel, säger Brith-Marie Johansson, verksamhetschef, till Nyheter24.

Assistenten hade arbetat med kunden i 11 år innan hon stängdes av. Några dagar innan incidenten hade den handikappade kvinnan genomgått en ögonoperation och läkarna hade beordrat att hon absolut inte fick peta sig själv i ögonen.

– Hon hade smörjt in henne med en kräm i hårbotten och den brukar klia sig och så. Assistenten blev rädd för att den här handikappade kvinnan skulle klia och sedan få in det i ögonen.

– I all välmening band hon fast henne med sjalar i väntan på att hemtjänsten skulle komma.

Enligt verksamhetschefen behöver den handikappade kvinnan hjälp dygnet runt från både assistenten och hemtjänsten. En normal dag brukar hemtjänsten komma vid 16.30-tiden - trots att de egentligen börjar vid 17.00. Men när de inte dök upp i vanlig tid blev assistenten orolig och beslutade sig för att binda fast henne i rullstolen och lämna henne ensam.

Men hemtjänsten kommer inte förrän klockan kvart över fem. När de hittar kvinnan i rullstolen har hon suttit där i nästan en timme. Enligt NWT.se ska Karlstads kommun nu göra en egen utredning av händelsen men har också bett Socialstyrelsen att göra en oberoende granskning.

– Jag vet inte varför hon gick och lämnade henne ensam. Den här assistenten har jobbat i elva år och anhöriga har stort förtroende för henne. Men hon gjorde fel och hon skulle kontaktat någon chef, säger Brith-Marie Johansson.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.