Hotet från högerextremismen har enligt forskaren Magnus Ranstorp inte underskattats.
1 av 5
Hotet från högerextremismen har enligt forskaren Magnus Ranstorp inte underskattats. - Foto: Pål Sommelius/SCANPIX
Tyska polisen och politiker har blivit kritiserade för att inte ha lagt ner tillräckliga resurser på att lösa nazistmorden på invandrare.
2 av 5
Tyska polisen och politiker har blivit kritiserade för att inte ha lagt ner tillräckliga resurser på att lösa nazistmorden på invandrare. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Anders Behring Breivik.
3 av 5
Anders Behring Breivik. - Foto: SCANPIX
Ali Esbati, som var på plats på Utøya och bor i Norge menar att högerextremister nu går ut och menar att de är "offer" som utsatts för kränkande behandling.
4 av 5
Ali Esbati, som var på plats på Utøya och bor i Norge menar att högerextremister nu går ut och menar att de är "offer" som utsatts för kränkande behandling. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan menar att det högerextremistiska hotet inte underskattats.
5 av 5
Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan menar att det högerextremistiska hotet inte underskattats. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

Så ökar hotet från högerextrema i Europa

Nynazismen och högerextremismen finns runt om i Europa, olika organisationer och grupperingar växer och värvar medlemmar. Är hotet från främlingsfientliga våldsgrupper underskattat?


Högerextremismen i Europa

ORG är ett hemligt danskt nätverk som funnits i 20 år och ska bestå av ett hundratal medlemmar. Danska tidningen Politiken avslöjade nyligen hur organisationens mål är att "rensa" Danmark från invandrare och göra upp med dem som de kallar landsförrädare - människor som stött eller möjliggjort invandringen. Nätverket har kopplingar till det främlingsfientliga högerpartiet Dansk Folkeparti, Den Danske Forening och flera våldsamma högerextrema grupper.

Tysklands nynazister är mer beväpnade än man tidigare trott. Tyska myndigheter ska ha konfiskerat 811 vapen från högerextremister mellan år 2009 och 2010, skriver Spiegel. Pistoler, gevär och militärvapen beslagtogs tillsammans med 40 explosiva anordningar, pepparsprayer och över 300 rakblad. Nyheten kom i samband med rapporteringar om de nio nazistmorden på invandrare mellan år 2000 och 2006 och polismordet 2007. Under de senaste veckorna har polisen och politikerna fått massiv kritik för att morden varit olösta så länge.

Svenska nazister inblandade i Auschwitz-skyltstölden. Den forne nazistledaren Anders Högström, dömdes till fängelse i två år och åtta månader för sin inblandning i stölden av Arbeit macht frei-skylten på koncentrationslägret i Auschwitz, i februari år.

Swedish och english defense league - antimuslimska organisationer som hyllats av Anders Behring Breivik. Han ska enligt Expressen ha varit medlem i Norweigan Defense League, men kastats ut på grund av sina alltför extrema åsikter.

Högerextremistiska och nynazistiska grupper fortsätter att skrika ut sin främlingsfientlighet. Från Tyskland rapporteras det den senaste tiden om åtskilliga nazistmord på invandrare, enorma vapenbeslag och upprustningar inom nazistiska organisationer.

I Danmark avslöjades nyligen det hemliga nätverket ORG, vars mål är att "rensa" Danmark på invandrare.

I Norge har terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik hyllat antimuslimska organisationer som English Defense League. En svensk ex-nazist var inblandad i Auschwitz-skyltstölden. Och främlingsfientliga partier i hela Europa fortsätter att värva medlemmar.

Har högerextremismen fått ett mer grundmurat fäste i Europa? Är hotet underskattat?

– Jag tror dels att den våldsamma extremismen underskattas. Men det finns alltid en viss koll på nynazistiska grupper, säger Ali Esbati, tidigare ordförande för Ung Vänster, som var på plats på Utøya under massakern och bor i Norge, till Nyheter24.

Men Magnus Ranstorp, terrorexpert och forskare på Försvarshögskolan, menar att en vanlig missuppfattning är att det den senaste tiden endast varit fokus på islamistiska terrornätverk, när det i själva verket har fokuserats lika mycket på den våldsamma högerextremismen.

– Bara för att högerextremisterna inte genomför dåd så betyder det inte att de inte finns. Mycket stoppas innan det hinner hända något, säger han till Nyheter24.

Breivik som den perfekta stormen

Efter Anders Behring Breiviks attentat på Utøya och i Oslo har det mediala fokuset gått från islamistiska terrororganisationer till våldsam högerextremism. Men om högerexremismen stärkts eller försvagats efter Breivik är oklart.

– Det är för tidigt att spå om. Det finns ett visst motstånd, fler har insett att rasismuttryck är ett stort samhällsproblem. Hur det slår ut på anhängarna är lite blandat. En del som faller ifrån, en del nya anhängare, säger Ali Esbati och syfter främst på klimatet i Norge.

Terrorexperten Ranstorp menar att Breivik är ett enskilt fall, som inte kan kopplas samman med annan extremism.

- När det handlar om Breivik så kan man beskriva honom som den perfekta stormen. Det ska till många väderlekar för att skapa en monstruös storm. Vet ju mycket om det klassiska nynazisterna och högerextremismen. Och Breivik är inte ett exempel på hur de organsiationerna fungerar, säger Ranstorp.

Högerextremismen är i fokus

– Man kan inte säga att man inte har fokuserat på högerextremisten innan Breivik och nazisterna i Tyskland, för det har man faktiskt, säger Magnus Ranstorp.

Han menar att problemet snarare ligger i att de som är väl insatta i högerextremistiska organisationer saknar kunskapen om hur internet påverkar organisationerna.

– Det har ju varit en process där samhället har hårdnat under de senaste tio åren, med specifika grupperingar och partier som går framåt. Mittfåran anpassar sig till extremhögern. Saker som tidigare ansågs som extrema blev mer vardag, säger Esbati och fortsätter:

– Fremskrittspartiet (främlingsfientligt parti red anm.) har gjort sig själva till offer för kränkande behandling vilket det blivit en stor diskussion om. Det undantrycker det viktiga i debatten om invandringsfrågor.

Magnus Ranstorp menar att uppmärksammandet av det danska nätverket ORG och nynazismen i Tyskland gör det ännu viktigare att fokusera på främlingsfientligheten.

– Det är viktigt att ha politiskt fokus på det här och inte glömma att satsa från säkerhetstjänsternas i Europas sida.

/
/
ORG
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!