Måndag 17 Jan
Stockholm

Caremacheferna tjänade över 120 miljoner

Caremacheferna drog in 23, 50 och 52 miljoner kronor under förra året.
Caremacheferna drog in 23, 50 och 52 miljoner kronor under förra året. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Medan patienterna vanvårdades regnade pengarna över tre chefer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skandalerna i Stockholm

Medan Caremacheferna tjänade storkovan canvårdades patienterna. Här är några av avslöjandena om Carema i Stockholm som uppmärksammades tidigare under hösten:

– Hälften av de boende på Koppargården i Vällingby löper risk för att bli skadade.

– Hemliga bonusprogram för Caremas chefer (som plockats bort efter avslöjandena).

– Sexuella övergrepp på boende anmäldes ej.

– Blöjor vägs för att se om de "nått sin fulla kapacitet".

---

När det gäller Attendo rapporterades det om missförhållanden på vård- och omsorgsboendet Vintertullen och på grund av den vanvården fick företaget inte ta över driften av Katarinagården i Stockholm.

STOCKHOLM. Caremas tidigare vd Cecilia Daun Wennborg deklarerade förra året en inkomst på 23 miljoner kronor varav drygt tre av dem var inkomst av tjänst.

Enligt Skatteverket var lite över 20 miljoner kronor inkomst av kapital. Caremas moderbolag Ambeas nuvarande vd Matti Bergdendahl tjänade mer är dubbelt så mycket - över 50 miljoner. Precis som förre vd:n Ralph Riber som drog in 52 miljoner kronor i lön och bonus men framför allt på ett mycket generöst aktieprogram, avslöjar SVT:s Rapports granskning.

– När man ser på ett utfall och ställer det mot det som figurerar i media så förstår jag att folk kan ha en annan uppfattning och det är det, säger Ralph Riber till Rapport.

Ralph Riber var vd för Ambea under fem år. Under förra året var hans inkomst av tjänst 3,6 miljoner medan cirka 48 miljoner var kapitalinkomster.

Under de fem år som han var vd investerade han 1,6 miljoner kronor när riskkapitalbolaget 3i köpte företaget. När han sedan sålde förra året tjänade han cirka 50 miljoner kronor.

Den tidigare huvudägaren 3i:s chef för Norden - Tomas Ekman - säger först till Svt att han kan tänka sig att ställa upp på en intervju. Men han ångrar sig sedan och skickar ett mejl med några kommentarer. Där förklarar han bland annat att aktieinvesteringar alltid är ett risktagande men att vårdbolagets ökade omsättning gjorde dock affären till en god investering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela