Torsdag 20 Jan
Stockholm

Ny pyroman härjar i Skåne - 30 bränder på fem månader

Av 30 bränder är de flesta sopkärlsbränder. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Av 30 bränder är de flesta sopkärlsbränder. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Scanpix

"När det gäller förskolor har föräldrar sina barn där och då är det klart att det finns anledning att vara orolig."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är "gryningspyromanen".

"Gryningspyromanen", Ulf Borgström, är känd för att ha hånat och gäckat Skånepolisen. Den 47-årige mannen har åtalats för grov mordbrand då han misstänkts satt eld på ett hyreshus i Ystad i december 2010. Borgström dömdes senare till åtta års fängelse för grov mordbrand. Förutom branden på Bollhusgatan i Ystad misstänks Borgström för ett flertal bränder runtom i Skåne.

LOMMA. Bara några veckor efter att den så kallade Gryningspyromanen - Ulf Borgström - dömdes till åtta års fängelse den 20 juni i år, började en ny våg av bränder sätta skräck i Skåne. Sedan i juli fram tills i måndags har det brunnit minst 30 gånger i Lomma kommun.

– Jo, det är väldigt mycket och vi jobbar med full kraft i och med att det är så pass mycket bränder. Nu gäller det att vi hittar de som gör det här, säger Mikael Rydberg, stationschef i Lomma till Nyheter24.

Just nu spanar polisen på ett "antal misstänkta individer". Stationschefen vill dock inte gå närmare in på om deras spaning kommer att leda till några gripanden inom den närmaste tiden.

Tidigare har Gryningspyromanen härjat i Skåne. Är ni rädda för något liknande?

– Jag vill inte nämna det namnet här. Det var Ystad och det här är i Lomma. Vi har ett antal individer vi spanar på. Sedan är det svårt att säga vilken koppling de har till varandra.

Av de 30 bränder som har anlagts i Lomma kommun har det brunnit flest gånger i sopkärl invid skolor och förskolor. Än så länge har inga personer kommit till skada men flera av bränderna är rubricerade som mordbrand. Det är dock några av byggnaderna som har blivit skadade av elden.

Bör allmänheten vara orolig?

– Orolig vet jag inte. Det är en svår fråga. När det gäller förskolor har föräldrar sina barn där och då är det klart att det finns anledning att vara orolig, säger Mikael Rydberg till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela