Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De säljer arbetstillstånd på svarta marknaden

- 09/12/2011, 07:39 -
Migrationsverket menar att det står handfallna och att deras kontroller oftast "ser bra ut".

Migrationsverket menar att det står handfallna och att deras kontroller oftast "ser bra ut".

Bertil Ericson / SCANPIX

Ett arbetstillstånd på svarta marknaden kan kosta upp till 100 000 kronor.

STOCKHOLM. De utomeuropéer som vill komma och jobba i Sverige kan sedan 2008 få ett tillfälligt arbets- och uppehållstillstånd. Kravet är att de visar att de redan har ett arbete. Stannar man sedan minst i fyra år kan man beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Men enligt de källor som Ekot har pratat med bedrivs det en illegal handeln med arbetstillstånden där arbetskraftsrekryterare, svenska arbetsgivare och juristfirmor delar på pengarna.

Enligt källorna kan det kosta uppe emot 100 000 kronor på svarta marknaden och då ingår både resa och arbetstillstånd. De vill dock inte tala öppet om handeln då de själva är beroende av det illegala systemet

Enligt en jurist som jobbat på en firma där den illegala handeln fanns träffade hon personer som betalat arbetstillstånd men sedan inte fick det.

– Jag kan bedöma att det rörde sig om tio femton ärenden. Men i de flesta fall så påstod de att de betalat mellan femtio- och hundra tusen kronor, säger en juristen, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt källan var det hennes chef som skulle ha tagit betalt för arbetstillståndet.

Men det är långt ifrån alla som faktiskt arbetar när det väl fått tillståndet. Oftast finns jobbet bara på pappret då de står på företagets lönelista. I stället arbetar de svart för att betala skatt till myndigheterna för att de i sin tur inte ska upptäcka fusket.

Chefen för Migrationsverkets arbetstillståndsenhet Alejandro Firpo säger sig känna till fusket men menar att det är svårt att komma åt.

– Det du beskriver är något som vi har hört genom olika påståenden och olika källor. Vi har ett tätt samarbete med polisen och de har berättat att det här kan förekomma. Och det som gör det extra svårt är när det är så utstuderat, att människor är beredda att betala i stället för att få rätt lön, så är de beredda att betala de här kontrollavgifterna mot Skatteverket. Så när vi får tips via exempelvis polisen, i vårt samarbete, så gör vi kontroller. Och då ser det bra ut. Då ser det ut som att personen har jobbat och att personen betalar sociala avgifter till Skatteverket. Och då står vi, från myndigheternas sida, ganska handfallna, säger Alejandro Firpo.