Jonas Sjöstedt.
1 av 2
Jonas Sjöstedt. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
2 av 2
- Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

V föreslår Jonas Sjöstedt som ny partiledare

Valberedningen föreslår Jonas Sjöstedt till ny partiledare för Vänsterpartiet.– En karismatisk och påläst vinnare, säger Elise Nordberg Pilhem valberedningens sammankallande.


Jonas Sjöstedt

Född: 25 december 1964 (46 år)

Familj: gift, tre barn

Nuvarande uppdrag: riksdagsledamot, ledamot i EU-nämnden, suppleant i trafikutskottet, suppleant i utrikesutskottet

Historia: Medlem i Vänsterpartiet sedan 1983. Metallarbetare. Suttit i EU-parlamentet och i partistyrelsen. Har även varit aktiv i facket, miljörörelsen och EU-motståndet. Han är även författare till flera böcker.

Som väntat blev det förhandsfavoriten Jonas Sjöstedt, 46, som blev Vänsterpartiets valberednings förslag till ny partiledare. Den tidigare EU-parlamentarikern valdes framför Rossana Dinamarca, Hans Linde och Ulla Andersson.

Vi tror att han är den som är bäst lämpad att leda Vänsterpartiet till valframgångar och ökat politiskt inflytande, säger Elise Nordberg Pilhem.

Sjöstedt är riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden. Han var den av de fyra kandidaterna som fick flest nomineringar till partiledare, vilket valberedningen delvis grundade sitt förslag utifrån.

– Jonas är populär. Han åtnjuter stort stöd i partiet, men vi tror att han även har ett högt förtroende bland människor i allmänhet, säger Nordberg Pilhem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.