1 av 3
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
En bild tagen efter attacken på skolgården mot en elev på Vallentuna gymnasium för en dryg vecka sedan.
2 av 3
En bild tagen efter attacken på skolgården mot en elev på Vallentuna gymnasium för en dryg vecka sedan. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Skolverkets Annika Hjelm menar att det grövre våldet oftast går att koppla till andra problem, till exempel mobbning.
3 av 3
Skolverkets Annika Hjelm menar att det grövre våldet oftast går att koppla till andra problem, till exempel mobbning. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Skolverket: Så ska knivdåden i skolan undvikas

Först hände det i Vallentuna, sen i Kristianstad. Har säkerhetsläget i svenska gymnasieskolor blivit sämre?


Knivattackerna

För snart två veckor sedan knivhöggs en elev på Vallentuna gymnasium. Kort därefter greps en 20-årig man misstänkt för dådet. Mannen var tidigare känd av polisen.

På måndagen skedde ett liknande dåd på Österrängsgymnasiet i Kristianstad. Under kvällen greps en 19-årig misstänkt samt en 40-årig misstänkt medhjälpare.

SVERIGE. Problemet med grovt våld i skolan är ofta förknippat med andra typer av problem, som till exempel mobbning. Det är Skolverkets konstaterande efter de två knivattacker som på kort tid skakat svenska gymnasieskolor.

– Om man har ett gott klimat mellan elever och mellan lärare och elever är det lättare att lärare får reda på om något sådant här kan komma att hända, innan det händer, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket, till Nyheter24.

Det var på måndagen som en 19-årig elev på Österrängsgymnasiet i Kristianstad överfölls. Hans tillstånd var sent på måndagskvällen allvarligt men inte livshotande. För endast en dryg vecka sedan skedde en annan knivattack på Vallentuna gymnasium utanför Stockholm där en 17-årig elev knivskars.

"Kan finnas anledning till krishantering"

Annika Hjelm betonar också vikten av att man från skolans sida agerar på rätt sätt när grova våldsbrott likt dessa trots allt inträffat.

– Det är viktigt att man informerar elever, lärare och föräldrar om exakt vad som faktiskt hänt, för att slippa ryktesspridning. Sedan kan det också finnas anledning att ha krishantering beroende på vad eleverna sett, säger hon.

Kopplingen mellan mobbning och, i slutändan, grövre våld, är enligt Skolverket tydlig i undersökningar som gjorts.

Vad anser ni då om att exempelvis kräva metalldetektorer eller liknande kontroller?

– Skolverket har ingen inställning i den frågan, det finns vissa skolor som har passerkort och så. Mest handlar det om att jobba förebyggande.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!