Fredag 25 Jun
Stockholm

Här är Moderaternas nya Caremakoppling

Carl Bildt satt innan tiden som utrikesminister som styrelseordförande i Kreab.
1 av 3
Carl Bildt satt innan tiden som utrikesminister som styrelseordförande i Kreab. Foto: Kirsty Wigglesworth / SCANPIX
Peje Emilsson, tidigare moderat politiker är delägare och syrelseordförande i byrån.
2 av 3
Peje Emilsson, tidigare moderat politiker är delägare och syrelseordförande i byrån. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet.
3 av 3
Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Stockholms stad har köpt mediahantering av PR-byrån Kreab som har tydliga kopplingar till partiet, för att hantera efterdyningarna av vårdskandalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Carema och Moderaterana

Efter Caremaskandalen har en lång rad kopplingar mellan det privata vårdbolaget och Moderaterna kommit fram.

Filippa Reinfeldt kallades för Caremas "affischnamn" av fem läkare på DN Debatt efter att hon invigde tre av företagets vårdcentraler i maj 2009. Och enligt tidningen Resumé har toppmoderaten Henry Stenson tagit över som Caremas krisgeneral efter den senaste tidens många avslöjanden om missförhållanden. Samtidigt har det tidigare bevisats att miljardären, tillika moderate partistyrelseledamoten, Gustaf Douglas tjänat storkovan på att sälja privat vård.

Nu rapporterar SVT om att krishanteringen till följd av Caremaskandalen hanteras av en moderatanknyten PR-byrå, där skattebetalarna står för kostnaden.

STOCKHOLM. Stockholms stad har köpt mediahanteringstjänster av PR-byrån Kreab & Gavin Andersson som har flera kopplingar till Moderaterna. Skattemedel har gått till att städa upp efter det privata vårdbolagets skandaler.

Nu kommer frågetecken och anklagelser från flera håll som pekar på Caremas relation till Moderaterna.

Bengt Ludvigsson, Moderaternas tidigare stabschef, är den som tagit emot beställningarna från Stockholms stad, som i sin tur gjordes av gamla partikollegan Staffan Ingvarsson, Stockholmsmoderaternas förre kanslichef.

SVT har granskat Kreabs fakturor till Stockholms stad där det framgår att staden köpt mediahantering; träning med kamera, planering av anhörigmöte, framtagande av budskap och rådgivning för Caremaskandalen för 155 625 kronor.

Men Staffan Ingvarsson tycker inte alls att det är några konstigheter med att Stockholms stad valt att köpa tjänter av just Kreab.

Tänkte du inte innan på kopplingarna mellan Carema och Moderaterna?

– Nej, vi har haft ramavtal med Kreab i två år, det styrs av lagstiftning. Vi har ramavtal med ett antal leverantörer, säger han till Nyheter24.

Vore det inte lämpligt att välja någon av de andra då, just i det här fallet?

– Jag kan inte värdera vilka eventuella politiska kopplingar människor på kommunikationsbyråer har. Det finns alltid någon som har någon koppling.

Flera tongivande Moderater i styrelsen

Kreab har flera kopplingar till Moderaterna, där flera före detta tongivande moderater sitter i styrelsen. Peje Emilsson, tidigare engagerad moderat politiker, är delägare och styrelseordförande, finansborgarrådet Mikael Söderlund (M) gick för två år sedan över till Kreab och utrikesmnister Carl Bildt satt tidigare som styrelseordförande i byrån. Det är bara några av personerna på Kreab som har kopplingar till partiet.

Men Staffan Ingvarsson menar att kopplingarna mellan Moderaterna och Carema endast är något han läst om i media, och inte har någon annan vetskap om.

Det är mycket av skattebetalarnas pengar som går till mediahanteringen?

– Jag har köpt krisstöd för omkring 150 000 kronor till en av cheferna i Hässelby och Vällingby med anledning av krisen på Koppargården. Det är mycket pengar. Det är inte billigt att köpa kommunikationstjänster. Men vi har en egen liten budget för det, säger han till Nyheter24.

Finns det ett problem med att det i flera fall funnits kopplingar mellan Carema och Moderaterna?

– Jag har ingen aning. Men vi krishanterar aldrig Carema, säger Ingvarsson och fortsätter:

– Jag har köpt kommunikationsstöd för att han, som jag är chef över, ska klara av stödet med Carema. Det är mitt ansvar som hans chef. Vi har till intet sätt någon anledning att hjälpa Carema, tvärtom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela