Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Moderaternas nya Caremakoppling

- 13/12/2011, 16:39 -
Carl Bildt satt innan tiden som utrikesminister som styrelseordförande i Kreab.
1 av 3

Carl Bildt satt innan tiden som utrikesminister som styrelseordförande i Kreab.

Kirsty Wigglesworth / SCANPIX

Peje Emilsson, tidigare moderat politiker är delägare och syrelseordförande i byrån.
2 av 3

Peje Emilsson, tidigare moderat politiker är delägare och syrelseordförande i byrån.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet.
3 av 3

Carema kopplas återigen samman med Moderaterna, den här gången har Stockholms stad köpt mediahantering av PR-byrån Kreab, som har tydliga kopplingar till partiet.

Jessica Gow / SCANPIX

Stockholms stad har köpt mediahantering av PR-byrån Kreab som har tydliga kopplingar till partiet, för att hantera efterdyningarna av vårdskandalen.

STOCKHOLM. Stockholms stad har köpt mediahanteringstjänster av PR-byrån Kreab & Gavin Andersson som har flera kopplingar till Moderaterna. Skattemedel har gått till att städa upp efter det privata vårdbolagets skandaler.

Nu kommer frågetecken och anklagelser från flera håll som pekar på Caremas relation till Moderaterna.

Bengt Ludvigsson, Moderaternas tidigare stabschef, är den som tagit emot beställningarna från Stockholms stad, som i sin tur gjordes av gamla partikollegan Staffan Ingvarsson, Stockholmsmoderaternas förre kanslichef.

SVT har granskat Kreabs fakturor till Stockholms stad där det framgår att staden köpt mediahantering; träning med kamera, planering av anhörigmöte, framtagande av budskap och rådgivning för Caremaskandalen för 155 625 kronor.

Men Staffan Ingvarsson tycker inte alls att det är några konstigheter med att Stockholms stad valt att köpa tjänter av just Kreab.

Tänkte du inte innan på kopplingarna mellan Carema och Moderaterna?

– Nej, vi har haft ramavtal med Kreab i två år, det styrs av lagstiftning. Vi har ramavtal med ett antal leverantörer, säger han till Nyheter24.

Vore det inte lämpligt att välja någon av de andra då, just i det här fallet?

– Jag kan inte värdera vilka eventuella politiska kopplingar människor på kommunikationsbyråer har. Det finns alltid någon som har någon koppling.

Flera tongivande Moderater i styrelsen

Kreab har flera kopplingar till Moderaterna, där flera före detta tongivande moderater sitter i styrelsen. Peje Emilsson, tidigare engagerad moderat politiker, är delägare och styrelseordförande, finansborgarrådet Mikael Söderlund (M) gick för två år sedan över till Kreab och utrikesmnister Carl Bildt satt tidigare som styrelseordförande i byrån. Det är bara några av personerna på Kreab som har kopplingar till partiet.

Men Staffan Ingvarsson menar att kopplingarna mellan Moderaterna och Carema endast är något han läst om i media, och inte har någon annan vetskap om.

Det är mycket av skattebetalarnas pengar som går till mediahanteringen?

– Jag har köpt krisstöd för omkring 150 000 kronor till en av cheferna i Hässelby och Vällingby med anledning av krisen på Koppargården. Det är mycket pengar. Det är inte billigt att köpa kommunikationstjänster. Men vi har en egen liten budget för det, säger han till Nyheter24.

Finns det ett problem med att det i flera fall funnits kopplingar mellan Carema och Moderaterna?

– Jag har ingen aning. Men vi krishanterar aldrig Carema, säger Ingvarsson och fortsätter:

– Jag har köpt kommunikationsstöd för att han, som jag är chef över, ska klara av stödet med Carema. Det är mitt ansvar som hans chef. Vi har till intet sätt någon anledning att hjälpa Carema, tvärtom.