Söndag 20 Jun
Stockholm

Veckans inne- och utelista

Ali hade gett upp hoppet om livet - men på fredagen fick han glädjebeskedet att han får uppehållstillstånd i Sverige.
1 av 4
Ali hade gett upp hoppet om livet - men på fredagen fick han glädjebeskedet att han får uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Matilda Andersson / Nyheter24
2 av 4
Jonas Sjöstedt.
3 av 4
Jonas Sjöstedt. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Här grips Zainab al-Khawaja och släpas iväg av polisen.
4 av 4
Här grips Zainab al-Khawaja och släpas iväg av polisen. Foto: Faksimil från Youtube

VECKA 50: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 50:

INNE

1. Integritet

När FRA-lagen nu utvidgas på ett sätt som många befarat och varnat för men flera politiker antytt aldrig kommer hända, av en enig regering i samarbete med Socialdemokraterna, känns det som att det är hög tid att värna integriteten i så högt tonläge som bara är möjligt. Det var extremt angeläget tidigare och det är det i dag. Det kommer att komma upp på agendan igen, med en förbannad röst. För integritet är modernt, det är jävligt inne, och det är inte okej att politikerna kränker den.

2. Uppehållstillstånd

Gång på gång har vi satt Tobias Billström, Migrationsverket eller andra inblandade på utelistan men den här gången har vi skäl att sätta uppehållstillståndet på innelistan. I det specifika fallet Ali Mansouri har en orimlig, kritiserad och närmast absurd utvisning blivit till ett uppehållstillstånd och vad kan vara mer inne än det? Mycket glädjande!

3. "The protester"

Time Magazine utsåg denna vecka demonstranten, "the protester", till årets person och det är inte utan anledning. Demonstranterna i framför allt arabvärlden har hela året kämpat och stått upp för sin strävan efter mer demokrati och ökad frihet. Också denna vecka är demonstranten inne, inte minst värd att uppmärksamma när hon grips, som i Bahrain, för att hon kommunicerar och demonstrerar.

4. Musikhjälpen

De drar inte in mest pengar av alla välgörenhetsinitiativ och de är inte alltid tydligast i vad det egentligen är som händer med pengarna. Men det faktum att Musikhjälpen är en aktivitet som pågår dygnet runt under en vecka och pockar på uppmärksamheten konstant är inte så dumt. De är därmed, förutom miljoninsamlandet, väldigt skickliga på att göra oss medvetna om hur det ser ut i mer än bara någon sekund.

5. Jonas Sjöstedt

Presenterad som valberedningens förslag till ny partiledare för Vänsterpartiet. Och även om inget är klart känns det som att det är nästan omöjligt att det efter detta blir någon annan än Jonas. Och det är slagläge för Sjöstedt. Som profilerad mot euron sedan dag ett är det "vad var det vi sa"-chans varje dag för honom och i ett läge där Håkan Juholts socialdemokrater inte lyckas få grepp om läget finns alla möjligheter att växa till ett betydligt större parti för ett vänsterparti under Sjöstedt.

UTE

1. Kent Ekeroth

Mycket av det vi såg i veckans Uppdrag Granskning visste vi redan men det är ändå anmärkningsvärt hur oerhört nära steget är från SD och Kent Ekeroth till de allra vidrigaste av de högerextrema våldsextremisterna. Det är också ett under att så många helt vanliga människor, som inte är rasister, kan rösta på ett parti som leds av sådana företrädare som Kent Ekeroth. Inget är mer ute än hans ideologi och attityd.

2. "Kungabilden"

OM det är så att den bild Expressen i dag publicerar är manipulerad, och det är den enda som Mille Markovic har som visar kungen med nakna kvinnor eller i andra komprometterande situationer får vi nog säga att det är ett rejält medialt antiklimax. Den stora frågan är i så fall hur bilden, som nu tros vara bluff, kunde tas på så stort allvar av TV4 från början. Kungabilden känns allt mer ute.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela