Tisdag 22 Jun
Stockholm

SJ:s "polisutredning" var olaglig och kränkande

SJ bedrev kränkande och olaglig kameraövervakning.
1 av 2
SJ bedrev kränkande och olaglig kameraövervakning. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Dag Rosander vill avvakta med att be om ursäkt.
2 av 2
Dag Rosander vill avvakta med att be om ursäkt. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Trots Datainspektionens beslut vägrar SJ be om ursäkt för den dolda och kränkande kameraövervakningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Det statliga bolaget SJ gjorde en egen "polisutredning" och filmade sin personal med dolda kameror. Nu har Datainspektionen slagit fast att SJ:s kameraövervakning var olaglig och bryter mot personuppgiftslagen (PUL).

– Det minsta man kan begära är en ursäkt, säger Trafficares klubbordförande Leif Ericsson, till Nyheter24.

Men någon ursäkt blir det inte från SJ:s sida. När Nyheter24 når SJ:s presschef Dag Rosander säger han att han precis sett beslutet och att de kommer att rätta sig efter det helt och hållet.

Kommer ni att be de som smygfilmats om ursäkt?

– Vi har precis fått beskedet och vi följer det, säger Dag Rosander till Nyheter24.

Trafficare säger att det minsta de begär är en ursäkt. Kommer ni att ge dem det?

– Vi ska kika på det här och så ska vi se vad vi ska göra.

Händelsen utspelade sig mellan den 15-21 februari tidigare i år då bland annat Trafficares anställda filmades. Bakgrunden till den dolda övervakningen är att SJ anlitade ett privat säkerhetsföretag då man upptäckt svinn i bistrovagnarna och utrymmen i första klass. SJ riktade misstankarna mot de anställda på Trafficcare som sköter underhållen av X2000-tågen.

– Stölderna har varit ett problem länge som vi och SJ försökt komma åt. På ett möte berättade SJ att de hade tagit in ett företag som skulle sköta övervakning och det visade sig tyvärr vara personal från oss som stal, säger Trafficares informationschef Christer Ekelund till Nyheter24.

Vad tycker du om SJ:s agerande?

– Självklart tycker vi inte att det här är acceptabelt. SJ har begått ett misstag.

På Datainspektionen har handläggaren Salomeh Fanaei arbetat med fallet. Hon säger att den dolda kameraövervakningen är kränkande.

– SJ har kameraövervakat utan att informera om det. Vi har en checklista som bestämmer vad man ska tänka på och information är en del av checklistan och därför har vi kommit fram till att kameraövervakningen som pågick är kränkande och olaglig, säger Salomeh Fanaei till Nyheter24.

Enligt Datainspektionen kan de anställda nu driva fallet vidare. De får dock föra en process själva men går det till domstol kan det vid en fällande dom bli tal om bland annat skadestånd. Trafficares klubbordförande Leif Ericsson vet dock inte om så blir fallet. Han tror inte heller att SJ kommer att be om ursäkt.

– Vi får se vad som händer nu. Man kan alltid hoppas att de ber om ursäkt men det är inget de kommer göra tror jag. Men nu ligger bollen hos SJ, säger Leif Ericsson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela