Agnetha Hilding Qvarnström.
1 av 3
Agnetha Hilding Qvarnström. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen.
2 av 3
Lars Vilks har en hotbild mot sig, något åklagaren lagt fram som bevisning mot männen. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Intresset var stort när rättegången mot de tre männen inleddes i Göteborg under tisdagen.
3 av 3
Intresset var stort när rättegången mot de tre männen inleddes i Göteborg under tisdagen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Andras hot central bevisning mot "Vilksterrorister"

Publicerades: 21 Dec 2011, 17:31, Uppdaterades: 23 Dec 2011, 04:47

Under den första rättegångsdagen visade det sig att en tung del av bevisningen mot männen som misstänks för mordplaner mot Lars Vilks är bevisning på att andra velat döda konstnären.


Detta hände i Göteborg

10-11 september: Under natten till tioårsdagen av terrorattackerna mot USA grips fyra män av nationella insatsstyrkan på Göteborgs centralstation. Samtidigt utryms konsthallen Röda Sten på grund av ett hot mot lokalerna.

Männen misstänks för förberedelse till terroristbrott.

12 september: Mer information om de gripna kommer till kännedom varpå Nyheter24 kan rapportera om att samtliga har ett kriminellt förflutet och att en av männen i princip åkt ut och in på olika anstalter sedan han var 15 år.

13 september: De fyra männen begärs häktade av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

14 september: Tre av de misstänkta häktas, men inte för den tidigare brottsrubriceringen. I stället häktas de misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen, en 24-åring, släpps på fri fot men uppges fortfarande vara misstänkt.

21 september: Det avslöjas att de häktade männen varit ute efter att mörda konstnären Lars Vilks, något som inte gått att bekräfta från något håll på grund av sekretessen.

21 oktober: Flera av männen har överklagat sina omhäktningar men överklagan avslås.

6 december: De tre männen åtalas för förberedelse till mord på Lars Vilks.

GÖTEBORG. De greps i september misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Men efter ett tag ändrades rubriceringen till förberedelse till mord - på den kontroversielle konstnären Lars Vilks.

På tisdagen inleddes rättegången mot de tre unga männen, 26, 26 respektive 24 år gamla. Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström försökte framför allt visa på den hotbild som finns mot konstnären, bland annat genom att citera självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. Det visades även upp videoklipp där en svensktalande al-Shabaabmedlem uppmanar till att "döda hunden Vilks".

När det kommer till att visa att de tre åtalade faktiskt planerat att just mörda Vilks är bevisningen främst ett block där en av de åtalade klottrat ned vad Hilding Qvarnström menar är en "mordplan". På den står det bland annat att de ska "reka lördag morgon", något som en av de tilltalade förklarat med en felstavning - att han skulle raka sig.

De tre männen hade också varsin kniv på sig. Försvaret har förklarat detta med att de känt sig hotade.

"Samma måste gälla som om de vore etniska svenskar"

Advokaterna har tidigare, bland annat till Nyheter24, kritiserat åklagaren. Åtalet har benämnts som "tunt" av förre rikspolischefen Tommy Lindström. På den första rättegångsdagen anklagade försvaret åklagaren för att ha tagit männens ursprung (Somalia och Irak) med i beräkningen.

– Ingen av dem har heller koppling till någon extrem organisation. Samma bevisning måste gälla som om det var etniska svenskar som står inför rätta, sa advokat Eva Henriksson under gårdagen, enligt Göteborgs-Posten.

Rättegången fortsätter under onsdagen och torsdagen innan den avslutas den 28 december med slutanföranden.

/
/
/
/
/
Relaterat
"Intresse för Vilks" stor del av bevisningen mot de "terrormisstänkta"
Åtalet får kritik för att vara tunt och Säpo anses inte ha kunnat hantera en vanlig brottsutredning. Vad finns det egentligen för bevis mot de som ska ha planerat att mörda Lars Vilks?
"Terrormisstänkta" åtalas för mordplanerna mot Vilks
Nu åtalas de tre personer som först greps för att ha planerat terroristbrott i Göteborg - och för första gången bekräftas uppgifterna om att Lars Vilks var den egentliga måltavlan.
Terroranklagades advokat kritisk mot hemlighetsmakeriet
De är inte längre misstänkta för något terrorbrott. Ändå får ingen yttra sig om vad som händer med utredningen kring de som tidigare misstänktes vara terrorister i Göteborg.
"Terrormisstänkta" fortsatt häktade - överklagan avslås
Fyra greps misstänkta för terrorbrott. Tre av dem häktades till slut misstänkta för förberedelse till mord. Sedan dess verkar inget ha hänt.
Släppte 24-åringen fortsatt misstänkt - "det är ohederligt"
En av de som greps i helgen misstänkta för terrorplaner i Göteborg har släppts. Men hur skyddas han från omgivningen nu?
Senaste nytt

Stickskadad man hittad – misstänkt mordförsök

Polisen i Karlstad rapporterar om trafikolycka

"Ännu en trafikolycka har inträffat i Karlstad", skriver polisen på sin hemsida.

Stor förvirring över bild på Elon Musk-barn: "Min son..."

De senaste dagarna har en bild publicerats och blivit viral på sociala medie-plattformen Twitter. Den föreställer ett litet barn, men det är något som inte riktigt stämmer med bilden...

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på E18 i Bista", skriver polisen på sin hemsida.

Flera dödade av bomb under begravning

Minst elva personer har dött i en explosion vid en begravningsgudstjänst i Faizabad i nordöstra Afghanistan. Ytterligare 30 personer har skadats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Nyköping

"Motorcykelolycka öster om Stavsjö", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.