Caremas agerande spiller över också på konkurrenterna.
Caremas agerande spiller över också på konkurrenterna. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Caremaskandalen påverkar all privatvård

Förtroendet för de privata vårdgivarna skadas i grunden.


De många skandaler rörande Carema som framkommit om vanvård och missförhållanden, i kombination med avancerade tveksamma skatteupplägg och enorma vinstuttag, har skadat förtroendet inte bara för Carema utan för alla privata vårdgivare. Det är bilden som andra företag i branschen nu förmedlar i en ny enkätundersökning.

- Vi har i det dagliga arbetet blivit påverkade på det sättet att anhöriga, närstående och en del kommunpolitiker varit i kontakt med oss och frågat om det är likadant hos oss. Vi har oförskyllt hamnat i denna skugga av skandalen, säger Tommy Skörd, vd på Adium Omsorg, till Sveriges Radios Ekot.

Mer än en sjättedel av de tillfrågade företagen säger också att de fått avtal uppsagda av kommuner eller missat upphandlingar i sviterna av Caremaskandalerna. Dessutom uppges politikerna se på privata vårdgivare med större tveksamhet nu än innan avslöjanden om vägda blöjor, tanter som svälter ihjäl och miljon efter miljon av skattekronor som flyttas ut ur landet utan att beskattas.

/
/
/
Senaste nytt

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Strömmer: Krävs väldigt ingripande mått och steg

Sverige har fortsatt stora problem med utsatta områden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). Det är ett misslyckande för helt vårt samhälle, säger han.

Klart med regelverk för framtida mediestöd

1 timme sedan
Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.