Vad kommer att hända med Håkan Juholt under 2012?
1 av 5
Vad kommer att hända med Håkan Juholt under 2012? - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Thomas Bodström och...
2 av 5
Thomas Bodström och... - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Björn Rosengren har uttryckt sin misstro mot Juholt.
3 av 5
Björn Rosengren har uttryckt sin misstro mot Juholt. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Förra partiordföranden Mona Sahlin är inte alls övertygad om att Juholt kommer att sitta kvar som partiordförande länge till.
4 av 5
Förra partiordföranden Mona Sahlin är inte alls övertygad om att Juholt kommer att sitta kvar som partiordförande länge till. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Flera före detta ministrar, bland annat Ylva Johansson...
5 av 5
Flera före detta ministrar, bland annat Ylva Johansson... - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Vem tror på Juholt?

Ännu en tung socialdemokrat sågar sin partiordförande - hur många liv har Juholts politiska karriär?


Carin Jämtins tvetydighet

I början på december kunde Aftonbladet avslöja att partisekreteraren Carin Jämtin under krisveckan i oktober, ledde en hemlig grupp som planerade för Juholts avgång.

Enligt Aftonbladets källor inom Socialdemokraterna så ansågs krisen med bidragsbluffen, vara så pass djup att Carin Jämtin kallade samman en grupp med uppgift att tillsätta en tillfällig ordförande, förslagsvis Thomas Östros. Men planerna lades ner och Juholt backades upp av verkställande utskottet, VU.

– Partiordföranden vill och orkar åka runt och diskutera med väljare i vårt land, men självklart också internt i partiet. Vi stödjer honom i det beslutet, ett enigt VU stödjer honom för att han har vårt fulla förtroende, förklarade Jämtin.

Ylva Johanssons blogginlägg:

"Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan", skriver hon och fortsätter:

”Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året”.

2011 var ett mindre bra år för Håkan Juholt. Första året som partiordförande sammanfattas med skarp kritik från flera håll och med kraftigt sjunkande opinionssiffror som betyg.

Senast i raden att kritisera Juholts roll i partiet är förra ministern Ylva Johansson som på nyårsdagen gick ut i ett blogginlägg och menade att sossarnas usla läge inte kan skyllas på någon annan än Håkan Juholt.

Sahlin osäker på Juholts framtid

I tidigare intervjuer har förra partiordförnaden, Mona Sahlin visat att hon inte alls är övertygad om att Juholt kommer att vara partiledare länge till. På frågan om Juholt sitter kvar till nästa val - efter de negativa rubriker som omgärdat honom - så lyser tveksamheten igenom.

– Den frågan passar jag. Jag hoppas att partiet tar sig igenom det här, tre år är en livstid i politiken. Sedan får vi se om det dyker upp fler saker. Man har ju mindre och mindre fallhöjd för varje affär, säger Sahlin till Magasinet Novell.

Hon säger i en intervju med SR:s Ekot att Socialdemokraterna borde skrota hemlighetsmakeriet och utse nästa partiledare i en öppen process.

– Har man en öppen debatt, med debatt mellan personer som tycker lite olika, blir det en väldig styrka för den som sedan blir vald. Hon eller han blir vald på de åsikter och drömmar hon hade för framtiden. Så blev det inte alls för mig och ännu mindre för Håkan. Idag har ju ingen en aning om vad just han ville med sitt partiledarskap, säger Mona Sahlin.

S-trion diskuterade Juholts avgång

Björn Rosengren (S), tidigare näringsminister, har i ett inspelat samtal berättat att han och före detta ministrarna Thomas Östros och Sven-Erik Österberg ska ha diskuterat Håkan Juholts framtid, där de, enligt Rosengren, kom fram till en gemensam slutsats:

– Juholt måste ju gå.

Thomas Bodström menar att Juholt är en hycklare

Rosengren, Östros och Johansson är inte de enda före detta ministrarna att kritisera Juholt. I maj 2011 släppte Thomas Bodström sin bok ”Inifrån – makten, myglet, politiken” där han tydligt kritiserar partiordföranden.

Han menar att när Håkan Juholt under S-kongressen tackade av Sahlin och bland annat frågade sig hur hon hade orkat med allt, så var han inget annat än en hycklare.

"Det blir hyckleri när det kommer från en person som så ofta har motarbetat henne och är en av dem som hade sparkat henne."

---

Nyheter24:s reporter Matilda Andersson: Hur ser framtiden ut för Håkan Juholt?

Flera s-toppar är skeptiska. Opinionssiffrorna visar att väljarna är besvikna. Flera kändisar som Nyheter24 pratat med visar samma misstro. Hur länge klarar Juholt av att hålla sig fast vid tronen? Sossarna kör en konstig strategi om de tillåter Julholt att vägra släppa taget.

I uppföljaren till SR:s dokumentär menar Juholt att han "såg ett hat och förakt" från den svenska journalistkåren. En partiordförande måste tåla att ifrågasättas, utan att känna sig hatad. Om han under 2012 klarar att hålla tätt, och skippa fler skandaler så kanske "hatet" kommer att avta.

Men att jobba upp ett krossat förtroende tar sin tid och jag tror Juholts timmar är lätträknade.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!