29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel.
1 av 3
29-åringen knivhöggs till döds i en gångtunnel.
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen.
2 av 3
I Kristinehamn sörjer man 29-åringen som dödades natten till juldagen. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Sven-Erik Alhem menar att man alltid måste titta på en gärningsmans historia när man bedömer om man ska begära honom eller henne häktad.
3 av 3
Sven-Erik Alhem menar att man alltid måste titta på en gärningsmans historia när man bedömer om man ska begära honom eller henne häktad. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Slapp häkte - misstänks nu för mord: "Måste titta på bakomliggande historien"

Den misstänkte gärningsmannen för mordet på en 29-åring i Kristinehamn hade 40 domar mot sig - ändå häktades han inte för misshandel.


Mannens kriminella förflutna

I den 37-årige mannens belastningsregister finns ett fyrtiotal brott han dömts för. De första begick han redan som 16-åring och när han fyllt 20 dömdes han för första gången för ett våldsbrott - misshandel.

2004 dömdes han för första gången för grov misshandel efter att ha slagit en kvinna. Han har dömts för en handfull fall av misshandel och grov misshandel sedan dess.

I övrigt är 37-åringen även dömd för en stor mängd mindre brott, såsom olovlig körning, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och rattfylleri.

I början av december häktades han för misshandel och olaga hot men en vecka innan julaftonsmordet släpps han efter att åklagaren inte begärt någon omhäktning.

KRISTINEHAMN. På julaftonsnatten knivmördades en 29-åring i en gångtunnel i värmländska Kristinehamn. En grovt kriminell 37-åring som dömts 40 gånger för olika brott greps senare och sitter nu häktad misstänkt för mord.

En vecka innan mordet hade en åklagare beslutat att han inte skulle begäras omhäktad för misshandel och olaga hot, som han redan misstänktes för, utan i stället släppas på fri fot. Ett ödesdigert beslut med facit i hand.

– Det är en skräckupplevelse för beslutsfattaren. När man ser resultatet är det självklart att mannen skulle ha frihetsberövats, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Åklagaren som tog beslutet, Jan-Erik Nyman, har tidigare sagt till Nyheter24 att det inte fanns några häktningsskäl för brottet som var "av en annan karaktär". Alhem menar dock att man måste tänka noga på säkerheten när det handlar om våldsbrott.

– Man ska självklart titta på den bakomliggande historien. Är det våldsbrottslighet måste man ta det säkra före det osäkra, säger han och fortsätter:

– Jag måste dock påpeka att det är hemskt lätt att rikta kritik med facit i hand.

Nyman sa också något uppgivet att alla mördare skulle låsas in om man hade en kristallkula. Visst går det inte att se in i framtiden, men vad har den förre överåklagaren för råd till sina kollegor vid liknande fall?

– Det gäller främst att vara väldigt noggrann med sin riskanalys. När det gäller våldsbrott är det så viktigt med säkerheten jämfört med till exempel stölder eller liknande.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!