Under hösten 2011 meddelade han på en välbesökt presskonferens att han inte ställer upp till omval.
1 av 8
Under hösten 2011 meddelade han på en välbesökt presskonferens att han inte ställer upp till omval. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
En uppgiven Ohly i tevestudion efter de rödgrönas valförlust 2010.
2 av 8
En uppgiven Ohly i tevestudion efter de rödgrönas valförlust 2010. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Det rödgröna samarbetet slog aldrig väl ut.
3 av 8
Det rödgröna samarbetet slog aldrig väl ut. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
I talarstolen där Ohly levererat det ena hårda ordet efter det andra.
4 av 8
I talarstolen där Ohly levererat det ena hårda ordet efter det andra. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lars Ohly på World dog show i djurgårdströja med hunden Vilja.
5 av 8
Lars Ohly på World dog show i djurgårdströja med hunden Vilja. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Innan han blev partiledare var han partisekreterare under Gudrun Schymans tid i partiet.
6 av 8
Innan han blev partiledare var han partisekreterare under Gudrun Schymans tid i partiet. - Foto: Rolf Höjer / SCANPIX
På torsdagen höll han sitt sista tal som ordförande för Vänsterpartiet.
7 av 8
På torsdagen höll han sitt sista tal som ordförande för Vänsterpartiet. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA
I sitt Sommarprogram 2011 inledde Ohly med att prata om attackerna på Utøya, som ägde rum bara ett par dagar innan.
8 av 8
I sitt Sommarprogram 2011 inledde Ohly med att prata om attackerna på Utøya, som ägde rum bara ett par dagar innan. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ohlys bästa, roligaste och dummaste stunder

På torsdagen höll Lars Ohly sitt avskedstal som partiledare för Vänsterpartiet. Vi blickar tillbaka på hans åtta år på toppen.


Partiet har stadigt gått bakåt

Efter Gudrun Schymans succéval 1998 där Vänsterpartiet fick 12 procent av rösterna. Även om man backade till 8,3 procent i valet 2002 kom det verkliga raset när Lars Ohly tog över. 2006, två år senare, var de nere på 5,85.

I sitt sista val som partiledare misslyckades Ohly och de andra rödgröna ledarna. Samtidigt backade Vänsterpartiet ytterligare något till 5,6 procent.

UPPSALA. Han har vägrat sminka sig med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, pekat finger och friat i nationell teve. När Vänsterpartiet under helgen väljer en ny partiordförande innebär det slutet på en åtta år lång epok i svensk politik. Lars Ohly lämnar posten som vänsterledare.

Flera gånger under sin karriär har han rört upp känslor när han inte uppträtt som man tror eller tycker att politiker ska göra. Han gav till exempel Expressens krönikör Marie Söderquist fingret i Nyhetsmorgon efter att hon kallat honom kommunist. Han svarade med att säga att hon stod "till höger om Djingis Khan".

Frieri, bröstpump och sminkvägran

Två sena exempel kommer från samma valrörelse, den inför valet 2010. Först försökte han flera gånger fria till sin sambo i TV4:s valdebatt men han avbröts av reklam varje gång. Genast uppstod det kommentarer om det var för att få lite folklig kärlek som han försökte visa sin egen kärlek i teve. Han hade tidigare i SVT lyckats tipsa samtliga Sveriges mammor om bröstpumpen som ett vapen i kampen för jämställdhet.

När valresultatet innebar ett nederlag för de rödgröna och en framgång för Sverigedemokraterna vägrade Lars Ohly sminkas i samma loge som Jimmie Åkesson på väg in till SVT:s valvaka. Efter valet gick han hårdast åt Åkessons parti i debatterna.

När Ohly gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen gav de andra partiledarna honom varsin present. Men i stället för att bara artigt tacka och ta emot passade han på att skicka diverse välriktade gliringar tillbaka.

"De rika skrattar hela vägen till banken"

På torsdagen höll han sitt sista tal som partiledare, på kongressen i Uppsala. Det blev en lång och hård känga mot alliansens politik som han menar bara gynnar de rika.

– De redan rika skrattar hela vägen till banken. På vägen till banken kastar de en femkrona i tiggarens kaffekopp och kräver att deras välgörenhet ska skattebefrias, sa han.

Förutom detta handlade det en del om antirasism efter attackerna i Norge, om kurdernas rättigheter och om Folkpartiets inställning till euron:

– Jan Björklund står kvar på stranden i Southhampton och ropar efter Titanic: Jag vill följa med!, sa Lars Ohly.

Till sist bjuder vi på ett bonusklipp som återigen visar att Ohly inte alltid uppträdde så stelt som man tror att politiker ska göra:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!