Hanna Fridén: "Tjejsamla borde också vara otänkbart som nyord"

KRÖNIKA. Hanna Fridén vill inte se vare sig rasistiska eller könsstereotypa nyord och föreslår nya regler för Språkrådet.


Det har varit mycket väsen kring Språkrådets politiska ställningstaganden sedan nyordslistan publicerades. Personligen bryr jag mig om ord som Juholtare eller Terja. De har använts. De ska dokumenteras av Svenska Språkrådet oavsett vad man tycker. Det är deras uppdrag.

Men det finns andra saker jag störs av som inte är motiverbart och garanterat ett ideologiskt ställningstagande. När man inkluderar ord som tjejsamla, får kritik för att det befäster könsnormer, och svarar på denna kritik genom att säga att man minsann funderar på att föra in negativa ord med "kille-" i sig för att trygga kritikerna så tar man direkt en moraliserande position i mans- och kvinnofrågor. Varför ska kritikerna tryggas av detta? I ett hämndsyfte - eller vad menar Svenska Språkrådet? Ska jag bli glad för att killarna får ett negativt ord? Jaha.

Ordet "tjejsamla", varför har de tagit med det? Det har inte använts tidigare förutom i ett dokumenterat fall, vilket inte är nog för att motivera att man tar med det i nyordslistan. De har tagit med det för att de personligen tycker att det är ett himla bra uttryck. Jag frågade några människor om två ord. Tjejsamla och "zigenarmoral". Vad betyder dessa ord, undrade jag? Tjejsamla betydde tydligen att man samlar på saker som söta porslinsdjur och dockor, olikt Språkrådets definition av ordet - som går ut på att man samlar lagom mycket, istället för maniskt som män gör, enligt Svenska Språkrådet (varför behöver inte Svenska Språkrådet hänvisa till vilka studier inom genus de utgår ifrån när de konstaterar detta för att ändra på det svenska språket, undrar jag förresten?).  Ordet zigenarmoral däremot betydde att man inte hade någon jävla moral alls, att man var en stöldbenägen, lögnaktig skurk. Ingen sa något annat. Med det sagt, de höll inte med – men det är tillräckligt väl etablerade fördomar och stereotyper för att folk förstå vad det handlar om.

Den ihopsatta formen har inte använts i någon större usträckning men det är lättare att motivera att ta med än ord som tjejsamla. Det är inget ord jag vill ha in, det är ett obehagligt ord riktat mot en redan utsatt grupp. Men det är just det, Svenska Språkrådet, det handlar inte längre om att dokumentera språket, det handlar om vad som är politiskt korrekt nog att få kallas för riktig svenska, och vad de anser är ett bra ord enligt dem – ideologiskt - att införa.

Jag ser en problematik i detta. Speciellt när man ser ord som hen, en neutral form av hon och han, exkluderas år efter år trots att en viss grupp använder det i stor utsträckning. Jag förutsätter att de flesta i Sverige inte ens vet vad det betyder, jag vet att många inte vill ha ordet. Själv är jag ytterst neutralt ställd i den frågan. Jag har inget intresse av att använda hen själv – Men förstår att vissa vill ha in det och det används garanterat nog för att hamna på nyordslistan.

Men det hamnar inte där för det finns ett ideologiskt motstånd mot ordet i fråga och därför inkluderas det inte av Svenska Språkrådet. Jag tycker inte att det här är deras uppdrag, och jag skulle vilja införa en regel som gör det omöjligt för dem att ta beslut baserade på personliga åsikter vad gäller den här sortens ord. Antingen tillåter vi inga ord av typen "tjejsamla", eller så tillåter vi allihop. Då oavsett laddning kring etnicitet, kön eller kulturell tillhörighet, det är faktiskt bara ett språk, inte politiskt ideologi och jag vill inte att utformningen av vårt språk styrs av en grupps personliga åsikter om vilka fördomar om människor som är okej och inte.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!