Ted Williams när han upptäcktes.
1 av 5
Ted Williams när han upptäcktes. - Foto: Doral Chenoweth III
2 av 5
- Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
3 av 5
- Foto: Lionel Cironneau/AP/Scanpix
4 av 5
- Foto: Maja Suslin/Scanpix
5 av 5
- Foto: Joel Ryan/AP/Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 2: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 2:

INNE

1. Blue Ivy Carter

Ingen har sett henne än - förutom de allra närmaste - men Blue Ivy Carter har varit mer omtalad än nästan resten av universum den gångna veckan. Beyoncés och Jay-Z:s dotter har blivit världskändis och fått en bästsäljarlåt skriven till sig innan hon ens hunnit säga Can't knock the hustle. Det största av allt dock såklart att hon toppar innelistan på Nyheter24. Det är uppenbart att Blue Ivy är den som runs the world.

2. "Innebandypojken"

Sällan har en frånvarande, möjligen icke-existerande, person varit så i centrum en hel vecka som den så kallade innebandypojken. Han påstods ha lämnats i kylan i matchkläder av sin pappa för att han presterat för dåligt. Sen visade det sig att ingen visste vad som egentligen hänt. Alls. Förvirringen är fortfarande total. Men varför är han på innelistan? Därför att han lärt oss oerhört mycket om källkritik - och skapat en diskussion om sporföräldrars ibland absurda krav på sina ungar. Dessutom har han varit i händelsernas centrum mer än nån annan.  

3. Hannes Råstam

I veckan gick Hannes Råstam bort i cancer. Råstam är en av de bästa och viktigaste journalister Sverige sett röken av och hans avslöjanden om Osmo Vallo, Thomas Quick, våldtäktsdömde pappan "Ulf" och en rad andra viktiga granskande reportage har gjort ett enormt avtryck. Hannes Råstam var den allra mest betydelsefulla sortens journalist och det är en stor förlust att han gått bort.

4. Adele

Världens bäst säljande artist under 2011 var något så ovanligt som en helt fantastisk sådan. Ofta brukar det vara rätt risiga artister och band som toppar listorna men Adele är ett lysande undantag. I oktober tvingades hon dock ställa in alla inplanerade konserter och sikta in sig på operation efter att stämbanden brakat ihop. Farhågor fanns om att hon inte skulle kunna sjunga igen. Nu kommer dock beskedet att hon gör comeback på scen inom kort och vi kan få uppleva sånt här igen inom en snar framtid.

5. Ted Williams

Han blev världskändis via internet för ett år sedan men har nu gått från youtubefenomen till stabil, nykter, framgångsrik tevepresentatör och reklamröst. Att han kämpat så hårt, och varit inne på behandlingshem två gånger på vägen, gör att hans ettårsjubileum sedan genombrottet verkligen är värt att slå på trumman för. Golden Voice Williams är inne.

UTE

1. Tvångssteriliseringsalliansen

Med Kristdemokraterna som agendasättare ser alliansen ut att vara på väg att avstå ifrån att ta bort kravet på tvångssterilisering vid könskorrigering. Centerpartiets Abir Al-Sahlani säger att hon får nazivibbar och många andra borgerliga blir också illamående men så länge de låter KD diktera villkoren är de alla en del i tvångssteriliseringsalliansen.

2. Fotbollslandslaget

Ointresset för att laget Sverige ska möta på onsdag är ett lag styrt av kronprinsen i en diktatorisk regim ansatt av ett folkligt uppror där kungafamiljens soldater slår med våld mot civila är beklämmande. Det svenska landslagets bahrainska spelarmotsvarigheter - laget stjärnor - drivs i exil eller fängslas för sina åsikter och de svenska spelarna, liksom förbundet, rycker på axlarna och säger att det inte är upp till dem. Det är skamligt och att debatten om detta inte är mer högljudd är sorgligt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!