Sajter som Flashback lär stängas om EU-kommissionen får som de vill.
1 av 2
Sajter som Flashback lär stängas om EU-kommissionen får som de vill. - Foto: Flashback
Henrik Alexandersson.
2 av 2
Henrik Alexandersson. - Foto: Nyheter24

"EU:s webbcensur kan döda Youtube och Flashback"

Många av de mest populära sajterna kan tvingas stänga eller förändra hela sitt innehåll om de nya reglerna bli verklighet.


Stop Online Piracy Act

EU-kommissionens förslag till förändringar hänger samman med förslaget om en amerikansk lagstiftnign kallas S.O.P.A.

Wikipedia skriver:

"Enligt kritiker kommer förslaget att innebära internetcensur då företag som t.ex. Youtube ska stå ansvariga för vad sina användare lägger upp på sina konton. Mycket tyder på att hemsidor som Etsy, Flickr och Vimeo alla verkar sannolikt att stängas av om lagförslaget blir lag.

Bland oppositionen mot lagförslaget finns flera mäktiga företag som Google, Yahoo, Facebook, Twitter, AOL, LinkedIn, eBay och Mozilla Corporation. Bland organisationer som avvisar lagförslaget märks människorättsorganisationer som Reportrar utan gränser, Electronic Frontier Foundation, ACLU och Human Rights Watch."

Internet kan komma att förändras i grunden. Prövningen står nu inte heller bara de amerikanske SOPA- och PIPA-lagarna för. Även inom EU pågår arbetet med nya regler som kan leda till omfattande censur på webben. Nyheter24:s bloggare Henrik "HAX" Alexandersson, ordförande för Frihetsfronten och anställd på Piratpartiets kontor i Europaparlamentet, skriver i ett inlägg på måndagen om vad hur de nya EU-reglerna kan komma att se ut.

Bland annat vill EU-kommissionen ändra på reglerna i E-handelsdirektivet som gör gällande att internetleverantörerna inte är ansvariga för vad deras kunder gör.

- På samma sätt som Vägverket inte är ansvarigt för att bankrånare kör på deras vägar, Posten inte är ansvarig för att det smugglas droger i vanliga brev och Telia inte är ansvarigt för hot och otrevligheter som framförs över telefon, skriver Alexandersson som menar att direktivet borde skyddas från kommissionens förändringar.

Läggs ansvaret på leverantörerna måste de börja ansvara för, kontrollera - och censurera - allt som anses olämpligt. Sajter som Youtube, Twitter och Facebook - som alla innehåller mycket länkar till upphovsrättsskyddade filer eller nyhettexter som omfattas av upphovsrättsskyddet - skulle tvingas förändra hela sin verksamhet, menar Henrik Alexandersson i sitt inlägg.

Han skriver också att forum och nyhetssajter kan komma att drabbas hårt.

- Även till exempel Flashback, Wikileaks och andra sidor som kan upplevas som kontroversiella. Även nyhetssiter som innehåller mycket länkar till annat, formellt sett upphovsrättsskyddat material – som Nyheter24 – hamnar då i riskzonen, skriver HAX i sitt blogginlägg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.