Stockholm

Jan Emanuelsgården hade våldskontrakt

Kontraktet tillät personalen att använda "muskelkraft".


Läs mer

Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson hamnade nyligen i blåsväder när han försökte hyra ut fastigheter till vansinnessummor, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Nu har han åter hamnat på hal is gällande ungdomshemmet Jan Emanuelsgården. Där skulle problemungdomar få en trygg plats att börja om sina liv på.

Men under fasaden på den gula trävillan dolde sig något mörkare. Eleverna på hemmet tvingades nämligen att skriva under ett kontrakt som tillät "personal att i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer".

Eleverna skulle också själva ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

– Det är en grundläggande rättighet att slippa utsättas för våld, även om man är på en institution. Att skriva bort den och dessutom själv behöva ta ansvar för skadorna låter mycket underligt, säger Robert Stenbom, chef för Norra regionen på Statens institutionsstyrelse till Expressen.

Men i kommunerna där man placerat tonåringar på hemmet är man förvånad och har inte hört talas om våldskontraktet.

– Vi skulle inte acceptera något sådant om vi visste om det här. Våld accepteras aldrig, säger Anne Sundberg, chef på utredningsenheten på socialtjänsten i Gävle, enligt Expressen.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.