Fredag 16 Apr
Stockholm

Våldtäktsdömda chaufförer fortsätter köra taxi

Två av Sveriges största taxibolag, Taxi Kurir och Taxi Stockholm har visat sig ha dömda våldtäktsmän som chaufförer.
1 av 2
Två av Sveriges största taxibolag, Taxi Kurir och Taxi Stockholm har visat sig ha dömda våldtäktsmän som chaufförer. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Transportstyrelsen beslutar om indragen förarlicens, men det är inget som meddelas till bolagen.
2 av 2
Transportstyrelsen beslutar om indragen förarlicens, men det är inget som meddelas till bolagen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar hur flera stora taxibolag struntar i att kontrollera sina chaufförer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera chaufförer som jobbar på etablerade bolag fortsätter att köra taxi efter att de har blivit dömda för brott i tjänsten. Till exempel våldtog en man tre kvinnliga kunder - vid tre olika tillfällen - men fortsätter ändå att jobba som vanligt.

Uppdrag Granskning, som sänds i SVT på onsdagen, träffar en kvinna som kallar sig Anna. Hon beskriver hur hon blivit brutalt våldtagen av en chaufför. Senare visar det sig att samme man redan tidigare är dömd för våldtäkt i tjänsten.

Flera fall runt om i Sverige visar hur chaufförer som misshandlat, mordhotat, sexuellt ofredat och misshandlat sina kunder fortsätter att gå till jobbet som vanligt. Och det handlar inte om svarttaxi, det handlar om Sveriges största taxibolag. Uppdrag Granskning avslöjar hur till exempel både Taxi Kurir och Taxi Stockholm visat sig ha flera dömda chaufförer som saknar förarlicens.

Struntar i återkommande kontroller

Det är Transportstyrelsen som beslutar om indragen förarlicens. Men beslutet skickas bara till den enskilde chauffören - inte till arbetsgivaren. Och arbetsgivaren, som säger sig erbjuda "ett tryggt alternativ" struntar i att kontrollera vem som sitter bakom ratten, trots att de själva måste begära utdrag från Transportstyrelsen. Bolagen kontrollerar i samband med nyanställningar, men låter sedan bli att följa upp.

Taxi Stockholm säger till Uppdrag Granskning att man agerar om någon visar sig vara olämplig, men kan inte bevisa att några kontroller ägt rum. När reportern återigen hör av sig så visar det sig att man haft ett fyrtiotal förare utan fullgoda körkort eller förarlegitimationer. Trots det har man inte agerat.

En taxilegitimation återkallas i fem års tid, sedan kan föraren återigen söka jobb och börja köra taxi. Uppdrag Granskning pratar med två olika kvinnor - och de är inte ensamma - som båda blivit våldtagna av redan dömda taxichaufförer. En påstådd trygg resa visat sig vara extremt otrygg.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT 1.

Kommentera
Kopiera länk
Dela