Flera bemanningsföretag erbjuder påhittade uppdrag för att få anställda att tacka nej.
Flera bemanningsföretag erbjuder påhittade uppdrag för att få anställda att tacka nej.

Påhittade uppdrag - inga konstigheter hos bemanningsföretagen

Nu visar det sig att det är fler än bemanningsföretaget Uniflex som erbjudit personer jobb de varit tvungna att tacka nej till.


"Omöjligt att veta hur vanligt det är"

På Handelsanställdas förbund i Stockholm så menar man att man lagt märke till att det här är något som bemanningsanställda råkar ut för.

– Hur vanligt det är, det är ju i det närmaste omöjligt att svara på. Helt säkert är att det finns ett mörkertal som aldrig någonsin kommer till vår kännedom. Men den här typen av situationer, ja vi ser tydligt att det finns, säger Fredrik Ståhlberg på Handels, till SR Ekot, och fortsätter:

– Här finns ett uppenbart syfte att man vill komma runt otillbörligt reglerna om garantilön i våra avtal.

Tidigare under dagen kom rapporter om att bemanningsföretaget Uniflex hittade på uppdrag till sina anställda som de var tvungna att tacka nej till - för att kunna dra av på lönen.

Nu visar det sig att de är långt ifrån ensamma.

Företagen är tvunga att betala ut lön till anställda utan uppdrag, en så kallad garantilön. Men om en anställd erbjuds ett uppdrag och denne väljer att tacka nej - då blir personen utan lön.

Susanne, som egentligen heter något annat, jobbade tidigare som rekryterare på ett annat stort bemanningsföretag. Hon berättar för SR Ekot om hur de erbjöd anställda jobb långt hemifrån och hoppades på att de skulle tacka nej.

Hon har själv ringt flera samtal.

– Jag har vetat att det finns personal som täcker upp det passet redan, och erbjudit det ändå, det har jag gjort, säger hon och menar att det inte kändes speciellt bra.

Vanligt förekommande

Susanne berättar att sådana här "erbjudanden" förekom i princip varje dag.

– När man är rätt säker på vilka personer som säger nej för att de alltid säger nej om det är långt bort. Det är alltid så att vi har en kund på det stället, men det är inte alltid att det finns en ledig tjänst där, säger hon till SR Ekot

Visar det sig att personen ändå är villig att ta jobberbjudandet, så ser företaget till att flytta på någon som redan jobbar där.

/
/
/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.