Lördag 17 Apr
Stockholm

"VU-ledamöternas egen framtid står på spel"

Carin Jämtin under en av många presskonferenser de senaste dagarna.
Carin Jämtin under en av många presskonferenser de senaste dagarna. Foto: JENS L'ESTRADE / SCANPIX

Socialdemokraternas verkställande utskott sitter nu i långdragna möten där partiets framtid och näste ledare ska utses. Men beslutet kan även avgöra VU-ledamöternas framtid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
VU

Socialdemokraternas verkställande utskott är partiets innersta krets. Här sitter partiledaren, partisekreteraren och tolv valda ledamöter inklusive suppleanter.

VU:s ledamöter i dag är:

Carin Jämtin
Wanja Lundby-Wedin
Elvy Söderström
Heléne Fritzon
Sven-Erik Österberg
Stefan Löfvén
Mikael Damberg

Och suppleanter är:

Stefan Löfvén
Anneli Hulthén
Thomas Eneroth
Peter Hultqvist
Veronica Palm
Leif Pagrotsky
Lena Micko

Interna stridigheter, läckor till media och krav på Håkan Juholts avgång. Det är vad många förknippar Socialdemokraternas verkställande utskott med just nu. Efter Juholts avhopp kräver flera krafter inom partiet att det även sker en utrensning av S-ledningen.

– Hela VU bör avgå. De har ett stort kollektivt ansvar, sa Tomas Kronståhl, (S) oppositionsråd i Västervik, till Aftonbladet häromdagen.

VU var tillsammans med valberedningen de som tillsatte både Mona Sahlin och Håkan Juholt. Två mer eller mindre misslyckade partiledarval som kritiserats. Och inom partiet eskalerar missnöjet med hur VU skött Juholtaffären. När Nyheter24 kontaktar partistyrelsens ledamoter är de som går att nå ändå mycket försiktiga. Varken Mariam Osman Sherifay, Anna-Carin Magnusson eller Anna Johansson vill i nuläget uttala sig om VU:s ansvar för krisen.

"Närmaste tiden avgör VU:s framtid"

När Nyheter24 frågar S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld konstaterar han dock att VU:s ansvar är stort och att deras framtid till stor del hänger på det förslag de offentliggör under fredagens partistyrelsemöte.

– Jag tror deras framtid beror väldigt mycket på hur situationen utvecklar sig de närmaste veckorna. Om VU kommer med ett förslag som är jättebra så lever de säkrare. Men om det blir ett förslag utan förankring som det råder oenighet om, då kan det bli annorlunda, säger Bjereld, och fortsätter:

– Nu när situationen är så akut i och med Juholts plötsliga avgång behövs det dock stabilitet. Om VU nu ställer sina platser till förfogande blir det ännu mer kris. Det gäller att nu sopa ihop det man har och sedan får man utkräva ansvar från VU-ledamöterna i nästa skede.

Valet av ny partiledare svårt

Men samtidigt som VU lever med pressen att presentera en ny partiledare så snabbt som möjligt, finns det många röster som säger att det inte får gå till som vid tillsättandet av Håkan Juholt. Då blev valberedningsprocessen både sluten och omodern, enligt Bjereld, vilket gjorde att partiet "fick köpa grisen i säcken".

– Han hade egenskaper som inte var så lämpliga som partiledare. Juholt togs upp som kaninen ur hatten utan att medlemmarna fick en chans att granska eller fråga ut honom. Det är inte rättvist mot vare sig partiet eller Håkan Juholt, säger Bjereld som även menar att partistyrelsen har ett ansvar.

"De måste sluta med knivhuggen"

Både Bjereld och S-kännaren Eric Sundström, chefredaktör på Dagens Arena, menar att S behöver modernisera beslutprocessen och öppna upp partiet. Men innan dess måste de konflikter som råder internt lösas.

– Jag tror att många svenskar undrar vad Socialdemokraterna hållit på med sedan valförlusten 2010. För att vända trenden måste man lova varandra att sluta med knivhuggen och de öppna angreppen och läckorna till media. Det är grundkrav, säger Eric Sundström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela