Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt kritiseras för att inte veta hur framtidens vård ska finansieras.
1 av 2
Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt kritiseras för att inte veta hur framtidens vård ska finansieras. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Kritiken kommer bland annat från oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S).
2 av 2
Kritiken kommer bland annat från oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S). - Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Hur ska Filippa Reinfeldt betala för vården?

Rekordinflyttningen till Stockholm väntas få stora konsekvenser.


Stora hälsoklyftor beroende på var man bor

Enligt landstingets folkhälsorapport så skiljer sig hälsan och medellivslängden väsentligt åt beroende på var i länet man bor.

Ett nytt ekonomiskt fördelningssystem som kommer nästa år ska jämna ut bristerna i Vårdval Stockholm. Bland annat så kommer förebyggande hälsovårdsarbete premieras. Resursfördelningen ska utgå från den enskildes behov, och inte vara geografisk.

– Det kommer alltid att finns ett större utbud av vård i Stockholms innerstad jämfört med Norrtälje och Nynäshamn. Det handlar inte bara om hälso- och sjukvård utan om alla samhällstjänster, på samma sätt som det finns fler mataffärer att välja på i Stockholms innerstad, säger Filippa Reinfeldt till SvD.

STOCKHOLM. Vården är redan ansträngd som den är. Men i takt med att stockholmarna blir både fler och äldre så kommer situationen med största sannolikhet att bli värre.

Om vårdkostnaderna fortsätter att utvecklas som i dag så kommer det år 2025 saknas omkring 23 miljarder kronor, enligt landstingens långtidsutredning.

– Framtidens vård måste få kosta, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, (M), till SvD.

Men Socialdemokraterna menar att Moderaterna inte kommer att kunna ta ansvar för slutnotan.

– Det är ett orosmoment för framtiden. Vi har redan landets högsta landstingsskatt, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

Enligt Reinfeldt så innebär inte inflyttningen endast problem - utan också lösningar. I och med att mer människor flyttar in, så kommer fler kunna ta anställning inom vården.

Hon menar att framtidens lösningar bygger på individens egna ansvar, fler patienter ska hänvisas till gruppbehandlingar och e-hälsotjänster, och att Vårdguiden ska bli bättre på att ge stockholmarna tydligare information om vart de ska vända sig.

Missgynnar gamla och sjuka

Det rådande sjukvårdssystemet som fokuserar på patienternas efterfrågan har tidigare blivit kritiserat för att missgynna de som är svagast. Reinfeldt håller med om att det finns ett behov av att utveckla vårdgarantin för personer med kroniska sjukdomar. Men hon vet inte hur.

– Jag har inget bra svar på det. Det måste man göra tillsammans med professionen, säger hon till SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!