Läkaren friades i oktober 2011 efter en utdragen process. Här kommenterar rättens ordförande, Mari Heidenborg, beslutet.
1 av 2
Läkaren friades i oktober 2011 efter en utdragen process. Här kommenterar rättens ordförande, Mari Heidenborg, beslutet. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Barnläkaren i sjal och advokat Björn Hurtig till höger, nedtecknade under rättegången.
2 av 2
Barnläkaren i sjal och advokat Björn Hurtig till höger, nedtecknade under rättegången. - Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX

Polis utreds för tortyrmetod mot barnläkaren

Flera poliser ska ha behandlat henne på tortyrliknande sätt under tiden då hon satt frihetsberövad.


"Så här får det inte gå till i Sverige"

Strax före jul talade den tidigare anklagade barnläkaren ut i en lång intervju med facktidningen Läkartidningen.

Där berättade hon bland annat om hur hon behandlats under tiden då hon satt frihetsberövad.

– Jag visste att jag inte hade gjort något, så jag tänkte att på något sätt måste det här lösa sig. Men att man fick behandla en människa så. Det här var fruktansvärt. Så här får det inte gå till i Sverige, sa hon då

Hela intervjun finns här.

STOCKHOLM. Den kvinnliga barnläkaren åtalades för dråp men friades efter en utdragen process. I stället utreds nu en polisman för tjänstefel. Mannen ska ha använt tortyrliknande metoder mot kvinnan i samband med att hon satt frihetsberövad i arresten.

Polisen ska ha beordrat henne att ställa sig upp varje halvtimme under en hel natt. När hon inte gjorde det ska han ha kastat henne in i väggen.

– Polismannen är i nuläget misstänkt för tjänstefel, inte misshandel. Men det kan ändra sig under utredningens gång, säger åklagaren Håkan Roswall till Metro.

Bakgrunden är den långa intervju med barnläkaren som gjordes i Läkartidningen där nya uppgifter framkom om hennes tid som frihetsberövad. Totalt handlar det om sex misstänkta brott och två poliser.

– Överhuvudtaget har det känts som hon varit dömd på förhand av många inblandade. Man har självklart rätt till sömn trots att man är frihetsberövad, säger barnläkarens advokat Björn Hurtig till Metro.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.