Karin Wanngård (S) vill hellre se att man bygger fler hyresrätter.
1 av 3
Karin Wanngård (S) vill hellre se att man bygger fler hyresrätter. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Sten Nordin (M) har ännu inte varit i kontakt med "sin" regering om kravet, men bostadsminister Stefan Attefall (KD) har tidigare uttryckt sitt stöd för ett amorteringskrav.
2 av 3
Sten Nordin (M) har ännu inte varit i kontakt med "sin" regering om kravet, men bostadsminister Stefan Attefall (KD) har tidigare uttryckt sitt stöd för ett amorteringskrav. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Bostadspriserna sjunker i Sverige i stort men även i Stockholm. Då vill Sten Nordin införa ett amorteringskrav. Oppositionen är orolig över att det kan leda till att bostadsbubblan spricker.
3 av 3
Bostadspriserna sjunker i Sverige i stort men även i Stockholm. Då vill Sten Nordin införa ett amorteringskrav. Oppositionen är orolig över att det kan leda till att bostadsbubblan spricker. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Bostadspriserna sjunker - först då kommer M:s åtgärder

Finansborgarrådet i Stockholm vill se krav på amortering - samtidigt som bostadspriserna börjat sjunka.


Bostadspriserna i Sverige

Priserna per kvadratmeter i en bostadsrätt i Sverige har stigit från knappt 10 000 kronor år 2002 till över 20 000 kronor 2010. De senaste månaderna har dock priserna sjunkit något, även i Stockholm där det länge varit dyrast i landet.

Källa: Mäklarstatistik.

STOCKHOLM. Nästan exakt ett år efter att civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) föreslog ett krav på amortering av bostadslån kräver Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) att förslaget ska bli verklighet. Detta trots att priserna på bostadsmarknaden ändå börjat sjunka.

Nordin själv menar att unga lättare skulle kunna köpa sin första bostad. Oppositionsrådet Karin Wanngård (S) är dock orolig för att bostadsbubblan nu kan spricka - och det fort.

– Det här trycker ned priserna så att många stockholmare kommer att tvingas sälja sina bostäder med förlust, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är helt oacceptabelt att ändra spelreglerna under spelets gång. Sten Nordin är delansvarig, men skyller på sin egen regering.

Har inte "ringt upp" regeringen

Finansborgarrådet har ännu inte varit i kontakt med regeringen. I en lång intervju med Dagens Nyheter, där han framför kravet på att frågan om amorteringen ska snabbutredas, säger han dock att han tror att stödet finns där.

– Jag har inte ringt upp. Men jag känner stöd i att problematiken med skuldsättning och en stabil utveckling på bostadsmarknaden är viktig. Sedan kan man ha olika metoder att möta detta, säger Nordin.

Förslaget kommer i en tid då den senaste statistiken talar om en bostadsmarknad där priset på bostadsrätter sjunkit med elva procent i Sverige.

"Vi har ingen bostadsmarknad i Stockholm"

Meningen är att amorteringskravet ska ersätta bolånetaket, åtminstone till viss del. Således minskar kravet på en hög kontantinsats när man köper sin bostad. Kort sagt - det blir billigare att köpa men dyrare att behålla bostaden.

Karin Wanngård (S) tror dock inte att det här är rätt väg att gå för att unga lättare ska kunna köpa sin första bostad.

– I dagsläget har vi ingen bostadsmarknad i Stockholm när man som ung är tvungen att köpa en bostadsrätt till överpris. Det handlar om att bygga lägenheter som vanligt folk kan efterfråga, säger hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!