Måndag 10 Maj
Stockholm

26-årige svensken omhäktad i Thailand - åtal först om två månader

Ett mexikanskt beslag av kristalliserat metamfetamin, eller "crystal meth" som det kallas i USA. I Thailand kallas det "ya ice".
1 av 2
Ett mexikanskt beslag av kristalliserat metamfetamin, eller "crystal meth" som det kallas i USA. I Thailand kallas det "ya ice". Foto: Guillermo Arias / AP
Pattaya är ett av alla populära resmål i Thailand, men för vissa går semesterfirandet över styr och droger blandas in i leken.
2 av 2
Pattaya är ett av alla populära resmål i Thailand, men för vissa går semesterfirandet över styr och droger blandas in i leken. Foto: David Longstreath / AP

Den svensk som greps i Pattaya med "ya ice" har omhäktats och riskerar 20 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ett tiotal svenskar frihetsberövade

Det finns för närvarande ett tiotal svenska medborgare som sitter frihetsberövade på olika sätt i Thailand. I slutet av 2011 var det närmare bestämt elva stycken.

När svenskar blir tagna av polis i det populära turistmålet handlar det främst om narkotikabrott men numera även mord och barnsexbrott.

Korruptionen är mycket utbrett och det är lätt att muta sig fri från mindre brott.

PATTAYA. Efter omhäktning väntar minst två månader av ovisshet för den 26-årige svensken som greps i thailändska Pattaya i början av året. Mannen misstänks för narkotikabrott och kan dömas till 20 års fängelse om man bedömer att han haft för avsikt att sälja narkotikan vidare.

26-åringen greps med 4,5 gram "ya ice", kristalliserat metamfetamin. På UD:s presstjänst bekräftar man omhäktningen och säger att det inte är något nytt att man får vänta två månader då förundersökningen kommer att ta sin tid. Ett eventuellt åtal är att vänta först då.

Ingen information om fängelset

Svensken sitter just nu frihetsberövad på Pattaya Remand Prison men det finns inga uppgifter om hur förhållandena är där.

– Vi har ingen sådan information, men han har sagt att han mår efter omständigheterna bra, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Den 26-årige svensken har tackat nej till hjälp från ambassaden med att hitta advokat och har i stället anlitat en egen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela