Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Konflikterna splittrar KD – "Vi behöver professionell hjälp utifrån"

- 26/01/2012, 20:24 -
Mats Odell eller Göran Hägglund? I helgen avgörs det.

Mats Odell eller Göran Hägglund? I helgen avgörs det.

HENRIK MONTGOMERY/AP/Scanpix

På lördag avgörs det vem som blir Kristdemokraternas näste partiledare. En fråga som splittrat partiet och orsakat interna stridigheter.– Vi måste få professionell hjälp utifrån för att läka de sår som uppstått, menar en riksdagsledamot för KD.

Mats Odell eller Göran Hägglund? Det är frågan som delat Kristdemokraterna i två läger. På Hägglunds sida står partiets mer socialliberala medlemmar medan de mer värdekonservativa förespråkar Odell.

På Kristdemokraternas riksting i Västerås på lördag avgörs frågan. Men oavsett utgång tror riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) att det blir svårt för partiet att reparera de skador som uppstått av internbråken.

– Jag tror att det kan vara svårt för de som varit allra hårdast i sin kritik att respektera "fel" beslut. Vi behöver ta in professionell hjälp utifrån så att vi kan lösa det här snabbt, säger han till Nyheter24, och fortsätter:

– Vi har inte tid att strida även efter partiledarvalet. Nu måste vi samla oss och komma överens. Annars har vi ingen plats kvar här i riksdagen.

"Det har varit en tuppfäktning"

Även riksdagsledmoten Caroline Szyber (KD) uppmanar sina partikamrater att tänka på partiets främsta och inte driva egna agendor.

– Jag tror att det är viktigt att alla respekterar valresultatet oavsett vem som väljs. Det har sagts hårda saker från bägge sidor och det är klart att det som kommit fram säkert skadat partiet, säger hon till Nyheter24.

Enligt Roland Utbult har även den relativt öppna maktkampen mellan Odell och Hägglund varit skadlig för partiet.

– Det här är ju inte ett scenario vi hade hoppats på. Oavsett vem som tar hem det här så har det varit en tuppfäktning och, ja, vid en tuppfäktning far båda illa på ett eller annat vis.