Lördag 15 Maj
Stockholm

S säger ja till europakt

– Detta innebär inte att vi ska gå med i euron bakvägen, säger Carin Jämtin.
– Detta innebär inte att vi ska gå med i euron bakvägen, säger Carin Jämtin. Foto: JENS L'ESTRADE / SCANPIX

Socialdemokraterna och regeringen är överens om villkoren för svensk medverkan i EU:s finanspakt, det skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
S fyra krav på regeringen

- Finanspakten ska inte medföra några rättsliga förpliktelser för Sverige

- Det svenska inflytandet måste garanteras

- Tydliga garantier för respekten för arbetsmarknadens parter i avtalet

- Garantier för att Sveriges undantag ska gälla om finanspakten blir en del av EU:s fördrag

Håkan Juholt sade bestämt nej till europakten. Men bara timmar efter att Socialdemokraterna utsett Stefan Löfven till ny partiledare sade partiet ja till EU:s finanspakt.

- Den ekonomiska krisen är djup i EU. Det är bekymmersamt för svenska jobb och vår välfärd. Finanspakten i sig är långt ifrån tillräcklig för att krisen ska kunna lösas i Europa. Men det är viktigt för Sverige att säkra ett inflytande utan att tvingas till bindande förpliktelser, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Frågan har kommit i skymundan av Socialdemokraternas partiledarval, men har diskuterats intensivt sedan i tisdags. Och nu säger alltså S ja till europakten trots att man tidigare varit bestämt emot pakten. Ett krav från partiets sida var att säkra Sveriges tillträde till euroländernas toppmöten där finanspakten behandlas.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är besviken över Socialdemokraternas agerande. Han beskriver partiets ja som ett "svek" både mot Vänsterpartiet och mot folkomröstningen om EMU 2003.

"Då röstade vi inte bara nej till euron utan också till en centralstyrd ekonomisk politik. Det är att genomföra en sådan som är själva syftet med pakten. Nu gör de gamla ja-partierna upp över huvudet på allmänna opinionen för att ta ett steg på väg mot att ansluta oss till euron", skriver Sjöstedt på sin blogg.

Socialdemokraternas Carin Jämtin menar dock att partiets ja till europakten inte är ett steg mot att Sverige inför euron.

– Vi är överens om att en medverkan i EU:s finanspakt inte ska innebära att Sverige går med i euron bakvägen. Det är olyckligt om det framstått som att detta varit en konsekvens av en svensk anslutning till finanspakten. Regeringen borde ha varit tydligare i denna fråga, säger Jämtin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela