Norges statsminister Jens Stoltenberg (till vänster) träffade Meles Zenawi i oktober och påtalade då svenskarnas situation.
1 av 6
Norges statsminister Jens Stoltenberg (till vänster) träffade Meles Zenawi i oktober och påtalade då svenskarnas situation. - Foto: Erik Johansen / Scanpix
Meles Zenawi bland andra ledare på World Economic Forum den 26 januari. Samma dag var Carl Bildt närvarande, något han uppmärksammade på twitter.
2 av 6
Meles Zenawi bland andra ledare på World Economic Forum den 26 januari. Samma dag var Carl Bildt närvarande, något han uppmärksammade på twitter. - Foto: Jean-Christophe Bott / AP
Kjell Persson blev uppringd av utrikesministern så sent som förra tisdagen.
3 av 6
Kjell Persson blev uppringd av utrikesministern så sent som förra tisdagen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Nästa vecka åker Linnea Schibbye och de andra ned till Etiopien för att bland annat träffa Johan Persson och Martin Schibbye.
4 av 6
Nästa vecka åker Linnea Schibbye och de andra ned till Etiopien för att bland annat träffa Johan Persson och Martin Schibbye. - Foto: Therese Jahnson / SvD / SCANPIX
Meles Zenawi under ett panelsamtal vid World Economic Forum i Davos. Carl Bildt fanns på plats under tre dagar på World Economic Forum.
5 av 6
Meles Zenawi under ett panelsamtal vid World Economic Forum i Davos. Carl Bildt fanns på plats under tre dagar på World Economic Forum.
Utrikesminister Carl Bildt hävdade att "inte ett ord" i Nyheter24:s tidigare artikel var sant.
6 av 6
Utrikesminister Carl Bildt hävdade att "inte ett ord" i Nyheter24:s tidigare artikel var sant.

Bildts totala och fullständiga dementi

Efter Nyheter24:s artikel hävdade Carl Bildt att inget av det som skrevs var sant. Det tog bara några minuter efter att artikellänken twittrats ut som Bildt kontrade med en egen twitterdementi: "Inte ett sant ord i detta." Men senare visade sig att det bara vara ett ord han reagerade på. Resten var sanning.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

DAVOS/STOCKHOLM. Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Etiopiens premiärminister Meles Zenawi var på konferensen World Economic Forum i Davos under flera dagar. Ändå togs inget upp om de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Efter Nyheter24:s artikel som tog upp detta reagerade Bildt med orden "inte ett sant ord i detta" på Twitter, men när Nyheter24 hör av sig till pressekreteraren Anna-Charlotta Johansson vill hon inte bestrida uppgifterna i artikeln - men säger att utrikesministern reagerat på den tweet som skickats ut där det står om en "middag". Carl Bildt var på en middag arrangerad av World Food Programme tillsammans med ett 70-tal andra världs- och företagsledare men det är oklart om Meles Zenawi då var på plats.

"Det är ett känsligt spel"

Både Utrikesdepartementet och de anhöriga är i nuläget väldigt fåordiga om eventuella samtal mellan Sverige och Etiopien. Ingen vill i nuläget kritisera att Bildt inte passade på att sätta press på Zenawis regering.

– De vet väl bäst när de ska göra vad. Det är ett känsligt spel vad jag har förstått, men det kan ju de bättre än jag, säger till exempel Martin Schibbyes fru Linnea Schibbye Steiner till Nyheter24.

Hon och de andra anhöriga ska åka ned till Etiopien och träffa de två fängslade svenskarna i nästa vecka. Så sent som förra tisdagen pratade dock utrikesminister Carl Bildt med Johan Perssons pappa.

– Han ringde upp mig personligen, säger Kjell Persson till Nyheter24 men vill inte gå in närmare på vad de pratade om.

Norge har tagit upp frågan med Etiopien

Till skillnad från Sverige har Norge varit mer öppna med sin kritik mot Etiopien i samband med att svenskarna greps och sedermera dömdes. Statsministern Jens Stoltenberg tog upp frågan  om Schibbye och Persson med Meles Zenawi i samband med att denne var i Oslo för att diskutera något helt annat - bistånd med grön profil.

Norge har också tidigare varit framgångsrika vid ett fall som liknar Schibbye och Perssons. SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid är en av dem som tagit upp detta som ett exempel att följa.

– I våras råkade jag av en tillfällighet träffa Norges utrikesminister Jonas Ghar Störe i Istanbul. Några veckor tidigare hade en norsk tv-fotograf på Al Jazeera gripits och fängslats av den dåvarande regimen i Libyen. Det första Jonas Ghar Störe sa till mig var att Norge hade sett till att få honom frisläppt, sa han i en intervju med Nyheter24 i höstas.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!