Carema riskerar förlora ännu ett äldreboende

- 02/02/2012, 07:38 -
Carema hävdade att den bristfälliga bemanningen berodde på sjukdom.

Carema hävdade att den bristfälliga bemanningen berodde på sjukdom.

JESSICA GOW / SCANPIX

Bemanningen på äldreboendet Månstorps ängar i Västra Ingelstad avviker kraftigt från avtalet man skrivit med kommunen.

VELLINGE. Vid ett fullmäktigemöte på onsdagskvällen avslöjade omsorgsnämndens ordförande Anna Mannfalk (M) avvikelserna från avtalet.

Enligt henne gäller det både hur många som arbetar på äldreboendet vid en viss tidpunkt och fördelningen mellan fast personal och timvikarier.

Bakgrunden till upptäckten är att Nya Listans Jessica von Platsen ställt sju frågor till omsorgsnämnden om hur Carema sköter sitt uppdrag. På ett antal punkter svarade Anna Mannfalk att kommunen har kollat upp verksamheten efter en anmälan den 10 november förra året.

Anmälan visade i sin tur att personalen själva hade larmat om den bristande bemanningen på äldreboendet. Till försvar hävdade Carema att det rörde sig om ett fåtal timmar på grund av sjukdom. Men kommunen gick vidare och gjorde en granskning av personalschemat och löneutbetalningarna.

– Vi ser mycket allvarligt på de här avvikelserna som jag ännu inte hunnit analysera närmare. Men vi går nu vidare för att ser hur pass allvarligt det är, sa Anna Mannfalk till fullmäktige enligt Sydsvenskan innan hon fortsatte:

– Kontraktet med Carema gäller till den 16 januari 2014. Men visar det sig att Carema inte uppfyllt avtalet kan det finnas skälig grund att säga upp det.

Granskningen täcker dock inte den 10 november då anmälan kom in, utan gjordes av perioden april till och med september.