Carema hävdade att den bristfälliga bemanningen berodde på sjukdom.
Carema hävdade att den bristfälliga bemanningen berodde på sjukdom. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Carema riskerar förlora ännu ett äldreboende

Bemanningen på äldreboendet Månstorps ängar i Västra Ingelstad avviker kraftigt från avtalet man skrivit med kommunen.


Skandalerna i Stockholm

Här är några av avslöjandena om Carema i Stockholm som uppmärksammades tidigare under hösten:

– Hälften av de boende på Koppargården i Vällingby löper risk för att bli skadade.

– Hemliga bonusprogram för Caremas chefer (som plockats bort efter avslöjandena).

– Sexuella övergrepp på boende anmäldes ej.

– Blöjor vägs för att se om de "nått sin fulla kapacitet".

VELLINGE. Vid ett fullmäktigemöte på onsdagskvällen avslöjade omsorgsnämndens ordförande Anna Mannfalk (M) avvikelserna från avtalet.

Enligt henne gäller det både hur många som arbetar på äldreboendet vid en viss tidpunkt och fördelningen mellan fast personal och timvikarier.

Bakgrunden till upptäckten är att Nya Listans Jessica von Platsen ställt sju frågor till omsorgsnämnden om hur Carema sköter sitt uppdrag. På ett antal punkter svarade Anna Mannfalk att kommunen har kollat upp verksamheten efter en anmälan den 10 november förra året.

Anmälan visade i sin tur att personalen själva hade larmat om den bristande bemanningen på äldreboendet. Till försvar hävdade Carema att det rörde sig om ett fåtal timmar på grund av sjukdom. Men kommunen gick vidare och gjorde en granskning av personalschemat och löneutbetalningarna.

– Vi ser mycket allvarligt på de här avvikelserna som jag ännu inte hunnit analysera närmare. Men vi går nu vidare för att ser hur pass allvarligt det är, sa Anna Mannfalk till fullmäktige enligt Sydsvenskan innan hon fortsatte:

– Kontraktet med Carema gäller till den 16 januari 2014. Men visar det sig att Carema inte uppfyllt avtalet kan det finnas skälig grund att säga upp det.

Granskningen täcker dock inte den 10 november då anmälan kom in, utan gjordes av perioden april till och med september.

/
/
/
Senaste nytt

Klart med regelverk för framtida mediestöd

Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Eslövsflickans berättelse om hur hon hållits inspärrad i en tvättstuga är påhittad, hävdar hennes pappa. Han menar att hon har fått instruktioner. Han säger också att det var rädsla för en orosanmälan som gjorde att flickan inte tidigare fick vård.

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Fem nya återvändandecenter på plats

Migrationsverket har under hösten fått fram fem återvändandecenter med totalt 650 platser för personer som fått avslag på sin asylansökan. Hittills är det en mycket liten del av alla som fått ett utvisningsbeslut som kan få plats där.

Iran lämnar klimatmöte i protest mot Israel

1 timme sedan
Irans delegation har i protest lämnat ett möte där Israel deltog under COP28 i Förenade arabemiraten.

Nevs elbil såld – ska tillverkas i Trollhättan

1 timme sedan
Elbilsutvecklaren Nevs har sålt elbilsprojekten Emily och Pons till ett kanadensiskt företag, uppger vd:n Nina Selander vid en pressträff under den pågående elbilsmässan i Göteborg.