Ohlys kommentar om artikeln om von Otto: "Det handlar om att ha efterfrågad kompetens säger kristdemokraten som gynnar bolag han själv företräder".
1 av 4
Ohlys kommentar om artikeln om von Otto: "Det handlar om att ha efterfrågad kompetens säger kristdemokraten som gynnar bolag han själv företräder". - Foto: Riksdagen
I en serie artiklar har Nyheter24 granskat riksdagsledamöternas inkomster i relation till deras sidouppdrag.
2 av 4
I en serie artiklar har Nyheter24 granskat riksdagsledamöternas inkomster i relation till deras sidouppdrag. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Lars Ohly (V) har bland annat uppmärksamat Nyheter24:s artikel om Otto von Arnold (KD) på Twitter...
3 av 4
Lars Ohly (V) har bland annat uppmärksamat Nyheter24:s artikel om Otto von Arnold (KD) på Twitter... - Foto: Niklas Larsson / SCANPIX
Sidouppdragen har bland annat varit uppe för diskussion i riksdagen efter media uppmärksammat Thomas Bodströms alla extrajobb.
4 av 4
Sidouppdragen har bland annat varit uppe för diskussion i riksdagen efter media uppmärksammat Thomas Bodströms alla extrajobb. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Ohly reagerar efter Nyheter24:s granskning

Vänsterpartisten menar att riksdagsledamöternas sidouppdrag är ett stort problem och stödjer nu förslaget om ett förbud.


NYHETER24 GRANSKAR

DEL 1. Motioner om att sänka arvodet får dåligt gehör och i november höjdes riksdagslönen dessutom med 1 000 kronor. Så här mycket tjänar dina folkvalda.

DEL 2. År för år stiger riksdagslönerna och ledamöterna drar ifrån arbetarklassen lönemässigt. Många av dem sitter också på flera stolar och tjänar hundratusentals kronor vid sidan om riksdagsuppdraget.

Här är S-toppen Peter Hultqvist som inte har koll på sina extraknäck.

DEL 3. Riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD) sitter med i elva bolag vid sidan av politiken. Vid flera tillfällen har han också motionerat för förslag som gynnar samma bolag. Trots det hävdar han att han inte har några problem med att skilja på politiken och det privata.

DEL 4. Moderaten Staffan Anger drog in 1,1 miljoner mer än kollegorna på sina extraknäck.

DEL 5. Riksdagsledamoten Ulf Holm (MP) har tidigare föreslagit en lösning på diskussionerna kring riksdagsledamöternas sidouppdrag: "förbjud dem".

Nyheter24:s granskning av riksdagsledamöternas inkomster i relation till sidouppdragen har fått den före detta partiledaren, numera enbart riksdagsledamot, att reagera.

– Det handlar om dubbla intressen som är svåra att förena. Otto von Arnold har till exempel själv varit med och fattat beslut som gynnat de företag han sitter med i, som jag läste i er artikel. Jag beskyller honom inte, men jag undrar om han är medveten om att lojaliteten är lätt att ifrågasätta. Vi ska inte titta på särintressen. Det är svårt att inte göra det om man tjänar pengar på dem, säger Ohly (V).

Vissa hävdar att de genom att sitta med i styrelser kompletterar riksdagsarbetet med verkligheten?

– Det är dumheter att försvara sig så, att sitta och företräda ett företag som man tjänar pengar på. 

"Riksdagsarbetet är ett heltidsarbete"

Vänsterpartisten menar att det är ett stort problem när riksdagsledamöterna "ger sken av att man har så mycket tid över att man har uppdrag på sidan om".

– Riksdagsarbetet är ett heltidsjobb. Har man tid över ska man vara ute i landet och hälsa på väljarna, inte sitta och tjäna pengar på sidouppdrag.

Enlgt Ohly kommer diskussionen om sidouppdragen främst upp i riksdagen efter att något blivit uppmärksammat i media. Han tar socialdemokraten Thomas Bodström som exempel.

– Då diskuteras det och man tycker att det är helt orimiligt. Det ger intryck om att man inte gör så mycket i riksdagen - ska man acceptera det?

Det har dock inte hänt något.

Vad säger du om Ulf Holms (MP) förslag om att förbjuda sidouppdragen?

– Det är inget som vi har diskuterat i gruppen, men jag tycker att det är rätt och rimligt. Det här handlar om inkomstbringade sidouppdrag. Jag är för ett hårdare regelverk, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

Trump framme vid domstolen

USA:s expresident Donald Trump har anlänt till domstolen i New York.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

"En trafikolycka har inträffat i Almby", skriver polisen på sin hemsida.

Kursras för Trump-aktien

Trump Media & Technology Group – ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern – planerar försäljning av 21,5 miljoner egna aktier och har även anmält att man kommer att öppna för ytterligare försäljning av 146,1 miljoner aktier av befintliga ägare.

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.